ДПС не отговори на Радев дали ще подкрепи първия мандат, но настоя за диалог

14:32, 02 ное 22 / Политика 25 2036 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Движението за права и свободи не пожела да отговори конкретно на въпрос от президента Румен Радев дали ще подкрепи правителство с първия мандат по време на консултациите за съставяне на редовен кабинет, инициирани от държавния глава.

Вместо това лидерът на партията Мустафа Карадайъ многократно призова за диалог между политическите сили и заяви, че предварително поставените червени линии и условия минират полето за разговори, пише „Дневник“.

Оказа се обаче, че ДПС все пак имат условия - „ако се предлага реваншизъм или контрареваншизъм, ако се предлага политика на омразата, противопоставянето, разделението, ние такава политика не бихме подкрепили. Ще подходим така при всички мандати“, заяви Карадайъ.

По време на разговора президентът отбеляза, че ДПС е партия с опит в парламентаризма и е пряк участник в най-дългите преговори за съставяне на правителство. Той поиска да узнае от движението какви са сега залогът и каузата, около които може да се създаде устойчиво управленско мнозинство, което да излъчи правителство. От ДПС върнаха жеста като похвалиха служебния кабинет за това, че е запазил мерките за хората и бизнеса в проектозакона за удължаването на бюджета.

Президентът поиска от ДПС да кажат дали виждат нужда от промяна на формулата за начина, по който се съставят правителствата като припомни, че от движението многократно са се обявявали за идеята за съставяне на програмни или експертни кабинети. Настоя отново, че трябва да има работещ парламент, за да се сменят органите с изтекли мандати. Отбеляза, че се надява законите и решенията да вземат връх над процедурите и да има разумен, балансиран, конструктивен диалог. Поиска да знае какъв ще е подходът на ДПС към бюджета, какво е отношението им към модернизацията на въоръжените сили, изпращането на оръжия за Украйна и съдебната реформа.

В по-голямата част от откритата среща пред медиите Радев не получи отговори на своите въпроси. Вместо да отговори на въпроса за съдебната реформа Карадайъ припомни, че движението изработи свой проект на Конституция, с очакването да получи определена подкрепа. Той разкритикува част от политическите сили като заяви, че предпочитали да говорят, но не да действат и заради това понятието „реформа“ било девалвирало. Накрая лаконично отбеляза, че „при всички случаи ДПС ще даде своя принос“ по темата.

След това Карадайъ се спря и на въпроса за бюджета като очерта сценарий, в който ако сега депутатите си позволят да превърнат финансите на държавата в предизборен популистки инструмент, дългът би могъл да се увеличи до 30-35 млрд. лв. на година. Той приветства служебния кабинет затова, че в удължаването на бюджета за следващата година е предвидено да бъдат удължени и мерките за хората и бизнеса.

Съгласи се и с оценката на Радев за последните четири парламентарни избора, а именно, че гражданите не дадоха възможността за лесни коалиции и еднопартийна власт. По думите на лидера на ДПС гражданите били казали, че партиите не трябва да се мразят, а да намират решение на проблемите и затова от движението си говорели с всички.

„Разговори и диалог - ние правим разлика. Ние сме на етап, че можем да си говорим с всички. Има множество кризи, които чакат своето решение. Една част от тях се задълбочават, но за да имат решения, първата криза, която трябва да бъде преодоляна е политическата криза, а това става чрез диалог“, каза Карадайъ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама