Паметник на братя Миладинови откриха в Благоевград

16:37, 01 ное 22 25 1833 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В Деня на народните будители в центъра на Благоевград откриха паметник на българските възрожденци Димитър и Константин Миладинови. Кметът на Благоевград Илко Стоянов официално откри паметника на българските възрожденци Братя Миладинови, който вече е поставен в градска среда. Тържествената церемония се състоя на пл. „Георги Измирлиев“, пред сградата на Регионална библиотека „Димитър Талев“, двата университета – ЮЗУ и АУБГ и концертната зала „Яворов“, съобщиха от общината. 

До момента монументът бе ситуиран в Регионалния исторически музей, но мащабите и излъчването на скулптурата не предполагат интериорно разположение. По идея на Инициативен комитет паметникът е изваден от музея и поставен на открито.

„1 ноември е български празник и той няма аналог в целия свят. Будител може да бъде всеки българин, който вярва в това, че родината ни има бъдеще и този факт е доказан през вековете. Книжовност, свобода морал – все неща, на които нашите национални герои са посветили живота си. С откриването на паметника на Братя Миладинови днес отдаваме почит на всички народни будители. Тук е мястото да изкажа своята огромна благодарност към представителите на Инициативния комитет, по чиято идея монументът вече е поставен на открито. Истината е, че без усилията от тяхна страна институциите нямаше да се справят или поне не токова бързо. Съвместното сътрудничество дава своя резултат, а това е още едно доказателство, че когато работим в една посока и целта ни е да постигаме позитивни неща, те наистина се случват. Сигурен съм, че продължавайки в този дух и за в бъдеще, нашият град все повече ще се развива. Вярвам, че всички ние се гордеем, че оттук нататък, всяка следваща година, благоевградчани ще имат още едно място, на което да отдават почит на народните будители“, каза в част от словото си кметът Илко Стоянов.

Братя Миладинови трайно стоят в основата на нашето национално самосъзнание, на общобългарската жажда за просвета и култура. Наследството, което те оставиха отдавна се изучава, а техните думи се чуват с отворени сърца и от най-невръстните ученици в българските училища“, каза Горица Митова, председател на Инициативния комитет.

Автор на паметника на Братя Миладинови е известният скулптор Владимир Гиновски.

Приносът на двамата Братя Димитър и Константин Миладинови в българската възрожденска история е отдавна анализиран и признат от изследователите и широката общественост в нашата страна. Авторите на паметния сборник „Български народни песни“ стоят твърдо в пространствата на българския национален дух със своята културна и просветна дейност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама