„Четем за свободата“: Стълбище от книги за 250-ия ден от войната в Украйна

15:10, 31 окт 22 / София 25 2287 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

София отбеляза 250 дни от началото на война в Украйна с арт инсталация. Стълбите пред Пaметникa нa съветскaтa aрмия се преобразиха в гръбчетa нa книги, посветени на антиутопичната действителност на социализма.

В книжните заглавия са включени „1984“ на Джордж Оруел, „Всичко свое нося със себе си“ на Херта Мюлер, „Задочни репортажи за задочна България“ на Георги Марков, „Русия на Путин“ на Анна Политковская, „Книга за смеха и забравата“ на Милан Кундера, „Архипелаг ГУЛаг“ на Александър Солженицин, „Пътувания из Украйна и Русия“ на Йозеф Рот, „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, „Време секънд хенд“ на Светлана Алексиевич и др. Инсталацията е по идея на зам.-кмета по култура на Столична община Мирослав Боршош.

В литературното четене с избрани откъси се включиха писателите Георги Господинов, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Георги Бърдаров, проф. Амелия Личева, Светлозар Желев.

„Посланието е, че докато съществува човешкият род, винаги ще има войни. Винаги ще има хора, които ще издигат власт срещу войната в защита на жертвите“, каза писателят Георги Бърдаров пред Bulgaria On Air.

„Литературата има по-малка сила, но не по-малко важна да променя конкретния човек, който чете една книга“, смята Георги Господинов.

Общинските съветници от БСП скочиха срещу акцията

Кой дава право на заместник-кмета еднолично да се разпорежда с парите на софиянци за подобни спорни инициативи? Това попитаха столичните общински съветници от „БСП за България“ във връзка с акцията.

„За пореден път Столична община взима спорни решения, които разделят софиянци. Подобни акции не са еднозначно приемани от гражданите“, отбелязват общинските съветници.

В писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова социалистите отправят още няколко въпроса, като най-важният от тях е колко струва на софиянци реализацията на идеята на заместник-кмета Мирослав Боршош. Те питат още как и от кого са подбрани творбите и авторите, подредени на стълбите пред Паметника на Съветската армия и каква е концепцията на въпросната арт акция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама