Денят намалява - пешеходците да бъдат още по-внимателни

14:45, 31 окт 22 25 1626 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

За поредна година полицията стартира Акция „Зима“, която ще се проведе от 1 до 30 ноември. Кампанията ще се проведе в три етапа, а акцентът ще е насочен предимно върху състоянието на автомобилите, но и в правилното пресичане на пешеходците. При установяване на нарушения спрямо нарушителите ще се прилага нулева толерантност, категорични са от МВР. 

Шефът на ОДМВР Габрово Борислав Муеров заяви, че е важно както пешеходците, така и водачите на автомобилите да предприемат мерки в бързо променящите се метеорологични условия и да бъдат внимателни. С настъпване на зимния период тъмната част на денонощието е по-голяма, има промяна и в настилките, поради мъгла, дъждове и поледици, предупреди той.

До 15 декември ще проведе и разяснителна кампания в детските градини и училищата за правилното пресичане.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски коментира важността на подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. Подготовката е важна, за да не се попада в тежки инциденти, подчерта Рановски.

Той призова водачите да бъдат толерантни, внимателни, да се съобразяват с метеорологичните условия, да карат внимателно, за да стигнат дотам, закъдето за тръгнали и за да не изпаднат в неприятни ситуации. Рановски се надява, че кампанията ще има отражение върху пътната обстановка в страната, предаде News.bg

Росен Рапчев призова шофьорите за по-внимателна скорост и спазване на по-голяма дистанция между автомобилите. „Водачи, намалете скоростта, с която се движите обикновено, и увеличете дистанцията“, призова Рапчев. Той се обърна и към пешеходците с думите да се движат внимателно, да пресичат на пешеходна пътека, да правят визуален контакт с шофьора и тогава да предприемат пресичане. Родителите трябва да си говорят с децата постоянно за безопасността на придвижване по улиците.

От Българския червен кръст (БЧК) призоваха да се провери аптечката, която трябва да бъде налична и оборудвана правилно в автомобила, за да се може да се оказва първа долекарска помощ, ако се налага. От БЧК се надяват за по-спокойна зимна обстановка по отношение на шофирането.

Според европейската статистика 57% от смъртността намалява, ако се окаже долекарска помощ на пътя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама