„Как Гълъб Донев прави бюджет? Перо по перо“

14:34, 31 окт 22 / Политика 25 2049 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерски съвет удължи Бюджет 2022.

„Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство: „Как Гълъб Донев прави бюджет - перо по перо“. С тази шега на служебния премиер Гълъб Донев започна извънредното заседание, на което кабинетът ще обсъжда удължаването на Бюджет 2022.

Време е за вразумяване

Донев отговори на критиките на партиите като подчерта, че по темата има различни спекулации, противоположни становища и очаквания към кабинета. „За Бюджет 2023 се говори и с метафори, не винаги успешни. Колегите от Министерството на финансите разработиха няколко варианта за бюджета следващата година - правителството се спря на т.нар. удължителен закон. Личното ми мнение е, че е време за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата“, посочи той, цитиран от БНТ.

Донев подчерта още, че служебното правителство няма нужната парламентарна подкрепа, за да прокара политики“. Служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои политики в интерес на българските граждани. Любопитно е, че някои партийни лидери днес ултимативно искат от нас това, което ни забраняваха само преди три месеца“, коментира премиерът.

Фрагментиран парламент може да превърне бюджета в предизборно наддаване

„Имаме основателни опасения, че в силно фрагментиран парламент бюджетът може да се превърне в предизборно наддаване. Цената на подобна безотговорност ще е непосилна за нас като общество. Последиците ще са напосредствени и дългосрочни във финансов, икономически и социален план. Голямата ми надежда е, че бюджетната процедура няма да затъне в дълга парламентарна процедура“, каза още служебният министър-председател.

Тристранката отхвърли удължаването на Бюджет 2022

По-рано през деня законопроектът беше обсъден на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където не получи подкрепата на всички социални партньори.

Представителите на правителството увериха, че няма да има намаляване или прекъсване на социалните плащания. Подкрепа изразиха представителите на работодателите, а синдикатите възразиха срещу замразяването на доходите и срещу предвиденото запазване на минималната работна заплата в размер на 710 лева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама