Студено и тъмно: Ученици ходят километри пеша, за да хванат автобуса за училище

10:15, 31 окт 22 25 2224 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

12 деца от велинградски села всяка сутрин ходят пеша с километри през планината, за да стигнат до автобусната спирка и да отидат на училище. 

13-годишният Мехмед трябва да стане в 5:30 ч., за да тръгне на училище. „4 километра от тук до Абланица. 06.00 часа тръгваме от тук, минус един-два градуса е. И надолу замръзваме“, казва Мехмед Мустафа, ученик от ПГИТ „Алеко Константинов“- Велинград, пред bTV.

По тъмно, с фенерчета, децата трябва да преодолеят страха си насред планината, за да се доберат до училищния автобус в съседното село, който ще ги откара за първия час във Велинград. „Те трябва да ходят в тъмното и да рискуваме живота и здравето на децата, което ние не можем да допуснем“, разказва Салих Трончов, общественик от с. Цветино.

Някои родители превозват децата си всеки ден с личен транспорт, но това е допълнителен разход за тях. 

Учениците учат във велинградската гимназия по икономика и туризъм. Родителите твърдят, че са записали децата си там след обещание за осигурен транспорт. 

„Обещания не бих казала, че е точната дума. Да, ние подсигуряваме транспорт на нашите ученици, пътуващи от населените места извън Велинград“, казва Любка Байлова, директор на ПГИТ „Алеко Константинов“- Велинград. 

Родителите недоумяват как автобусът от основното училище в съседното село Абланица пътува до Цветино, а за този от Велинград пътят е опасен. „В разговор с директора тя каза, че е дала заявление в министерството за високопроходим микробус. Както сами видяхте, пътят е съвсем нормален, това е чисто нов асфалтиран път“, казва Салих Трончов. 

Такова писмо в действителност има. Парите за училищен превоз са осигурени от държавата, плащането е на километър, а училището трябва да организира търг и да договори с транспортната фирма пътуването до Цветино. Процедурата трябва да се финализирана на втори ноември. 

„До Абланица и до Цветино има прекрасен път, има отпуснати средства – тука е въпрос вече на организация. Ще следим темата и ще направим всичко възможно децата да се извозват“, казва Костадин Коев, кмет на община Велинград. Според общината е недопустимо при осигурени средства и нов асфалтов път училището да не може да се договори с превозвач. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама