Радев е съгласен с ПП, че не трябва да има кабинет на всяка цена, но иска диалог

10:55, 31 окт 22 / Политика 25 1988 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съгласен съм, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни договорки, но в същото време ще държа да има конструктивен, открит и ефективен диалог. Това каза президентът Румен Радев на представителите на „Продължаваме промяната“ в началото на консултациите преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет.

„Българите ви отредиха отговорна роля в 48-ото Народно събрание. Отново не заложиха само на една политическа сила. Това явно е знак към всички партии, че е нужен диалог“, каза още Радев, цитиран от bTV.

В отговор Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ беше категоричен, че партията няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, но са готови да разговарят по ключови политики.

Радев жегна ПП за неосъществената съдебна реформа

Радев поиска да узнае, ако се стигне до ново правителство с мандата на ПП, по какъв начин ще подходят, за да има истинска реформа, специално в областта на правосъдието. Радев припомни на ПП, че ги е предупредил, че „статуквото ще търси реванш“, ако не направят ключови реформи през първите си 100 дни като управляващи. Думите му бяха неприкрит намек, че кабинетът „Петков“ не е свършил нищо.

Водачите на ПП решиха да не влизат в спорове с президента. Асен Василев подчерта, че избирателите са отредили на партията му ролята на опозиция, но ако се стигне до втория мандат, ПП ще направи редица реформи, не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната. „Започна реванш на статуквото, на който не само съдебната система, но и службите за сигурност не противодействаха адекватно. Ако се стигне до там ПП да има втори мандат и да го реализира, въпреки, че народът ни отреди мястото на опозиция, ще трябва да се направят редица реформи, не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да има адекватно противодействие на всички опити“, каза Асен Василев от ПП.

Радев отново се намеси и изтъкна, че усилията трябва да се насочат към прокуратурата, където отиват сигналите за корупция.

„Вторият мандат, ако дойде при нас, всичко ще бъде направено прозрачно пред очите на всички български граждани. Никога не сме бягали от отговорност, но наистина очакваме от първия мандатоносител голямата отговорност да успее да направи това, което ние успяхме да направим миналия път“, допълни Кирил Петков.

„Не става с лозунги и медийни изяви, а с много работа и събиране на консенсус“, каза бившият премиер, цииран от „Сега“. „Не става и с контактьори. Позицията контактьор не съществува в българския политически живот“, натърти Василев по адрес на контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси, която излъчиха от ГЕРБ, за да търсят разбирателство сред парламентарните сили.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама