Гешев: Исканията за оставката ми са от наследниците на номенклатурата

10:30, 30 окт 22 25 1778 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Исканията за оставката ми са от наследниците, внуците и синовете на номенклатурата и репресивния режим“, заяви пред bTV главният прокурор Иван Гешев.

„За мен е енигма как невинните жертви на тоталитарния режим изказват подкрепа за действията на главния прокурор, а наследниците на комунистическата номенклатура, внуците и синовете им искат оставката на главния прокурор“, заяви Гешев.

Той призна, че е допускал грешки през годините, но като най-съществена посочи това, че продължава да мисли, че може да промени всичко, което се случва в страната, към по-добро и в посока справедливост. Грешка, която по думите му продължава да прави.

Иван Гешев обаче бе категоричен, че няма да подаде оставка.

Войната между институциите – кой я започна?

Не става въпрос за война между институциите, а за война срещу съдебната власт и прокуратурата, заяви Иван Гешев. „Ние започнахме война с престъпността, с олигарси. За първи път бяха повдигнати обвинения на членове на действащо правителство“, каза главният прокурор.

По повод влизането на прокуратурата в президентството и това има ли осъдени две години и половина по-късно, Гешев заяви, че прокуратурата се ръководи от закона, а съдът постановява определени присъди.

„Няма недосегаеми хора и хора, които не следва спрямо тях да се реализира наказателна отговорност, ако са налице съответните законови основания. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, а ще спазваме закона. Това е разделителната линия“, каза още главният прокурор.

Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат на независимата съдебна система“, категоричен бе той.

Относно това как ще коментира твърденията на Румен Радев, че мафията използва прокуратурата за политически репресии, Гешев отново заяви, че няма да участва в политически разговори, които нарушават българската Конституция. „Този въпрос задайте на президента“, допълни той.

Делото „КТБ“ и кой стои зад инициалите ДП?

В интервю за „Капитал“ главният прокурор казва, че в делото „КТБ“ инициалите ДП могат да означават „държавно предприятие“.

„ДП може да означава всичко. Тук въпросът е защо изчезна публичен ресурс около 7 милиарда и какви са причините за това, а не някакви подробности с цел да се извлече някаква жълтина. Аз не мога да гадая кой е ДП. Ако вие смятате, че ДП е Делян Пеевски, аз ще ви отговоря, че по делото са проверени всички кредити, свързани с него, и всички свързани фирми с него и те са възстановени“, обърна се Иван Гешев към Мария Цънцарова.

На въпрос през кои политици Цветан Василев е упражнявал влияние главният прокурор не даде конкретен отговор. „Разследвано е абсолютно всичко и това ще стане ясно за всеки един журналист, когато влезе и присъства на съдебното заседание, защото делото „КТБ“ е в съдебна фаза. Тук въпросът опира пак до правна реформа“, заяви Гешев, искайки да се говори за „сериозните неща“, а не за неща, които „приличат на клишета“.

По думите му разполагаме с негоден инструмент, а именно Наказателен кодекс от времето на Тодор Живков. Той попита защо българските политици не дават годни инструменти, питайки защо в България, за да осъдиш някого, трябват „100 единици доказателства, а в Германия – единица доказателство“.

Какво разследва прокуратурата по газовите сделки?

„Доколкото ми е известно има разследване, което е в Националната следствена служба и се проверяват всички факти и обстоятелства, които са от значение за делото“, информира Иван Гешев. Той отново гарантира, че никой не е недосегаем и никой няма да бъде покровителстван.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:49, 31 окт 22

Този е тотален наглец, като шефа си бандита от Банкя. Какви наследници на номенклатурата. Ние простосмъртните, които никога не сме членували в никакви партии, виждаме , че е неграмотен, необразован, крайно неподходящ за поста си. Просто един боклук, който трябва да бъде изхвърлен от тази система. Другото, което трябва да се направи да се изведе прокуратурата от съдебната система, и да се премахне тази тоталитарна фигура на главен прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама