Гешев: Ако ми отнемат правомощията, ще живея по-спокойно

17:58, 28 окт 22 25 2062 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Главният прокурор Иван Гешев ще е доволен, ако правомощията му бъдат отнети и остане само с административни функции. Това стана ясно по време на поредната му среща с парламентартните сили, този път с ДПС. Разговорите започнаха след като Гешев изпрати писма до всички 240 депутати. Досега той се срещна с ГЕРБ и с „Български възход” на Стефан Янев, пише Mediapool

Въпросът за отнемане на правомощия бе повдигнат от лидера на партията Мустафа Карадайъ. Той припомни, че в предишен парламент партията имала разписани подобни промени, но те така и не били осъдени.

На въпроса му как гледа на идеята за отнемане на правомощия, Гешев отговори: Съвсем сериозно ще ви кажа, че ми изглежда добре, защото ще живея по-спокойно".

Гешев, който от началото на мандата си категорично отрича, че е недосегаем и казва, че има кой да го контролира, напоследък смени тона. Той вече твърди, че проблемът с правомощията и контрола върху главния прокурор трябва да бъде решен. Той посочва, че такива били изискванията на европейските партньори. И не забравя иронично да подменте, че ако този въпрос бъде решен, някои партии ще останат без политическа платформа.

Гешев: Контролира ме на първо място жена ми

Според него това обаче не може да се случи без промяна в Конституцията. Той твърди, че всеки друг опит не би почивал върху законодателството. Това е доста по-трудна промяна, защото тя изисква събиране на мнозинство за промяна на основния закон.

Преди дни главният прокурор имаше среща с ГЕРБ. От партията на Борисов го попитаха дали има идеи как би могъл да бъде контролиран самият той. Сега ДПС бяха любопитни какво е мнението за евентуално орязване на правомощия.

Извън това при срещите си с всички парламентарни сили Гешев призовава за спешни промени в НК и НПК. Той твърди, че законодателството е морално остаряло, а Наказателният процес е прекалено формализиран и това е една от причините прокуратурата да губи дела.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама