Надписи, свързани с Мусолини, се появиха пред Колизеума в Рим

10:05, 28 окт 22 / Свят 25 1861 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Срещу Колизеума в Рим се появиха снимки на Мусолини и надписи по случай 100 години от похода към Рим. През 1922 година тази масова демонстрация в края на месец октомври бележи идването на власт на Бенито Мусолини и на Националната фашистка партия.

Случилото се срещу Колизеума е от една страна акция на антифашисткото движение „Патриа Сочиалиста“, поставило голяма снимка на Мусолини с главата надолу и надпис „Знаем как ще завърши“, заменени след това от така наречените „черни бойци“ на крайно дясното Национално движение – снимка на Мусолини в нормално положение и надпис „100 години по-късно походът продължава“, пише БНР. 

Ултрадясната формация е основана преди години от Джустино Д’Ува известен с неофашистките си наклонности. Депутатът от партията „Алеанца верди“ Анджело Бонели каза, че „във връзка с този срам“ ще поиска парламентарно разискване на случилото се с участието на вътрешния министър Матео Пиантедози с предложение неофашистките движения да бъдат разпуснати и отстранени.

Припомняме, че на 28 октомври 1922 г. Мусолини и неговите въоръжени фашистки войски маршируват от Милано до Рим, „за да хванат за гушата нещастната управляваща класа". Два дни по-късно крал Виторио Емануеле III му предава властта. Мусолини управлява Италия в продължение на 21 години, приемайки антиеврейски расови закони през 1938 г. и изпращайки хиляди италиански евреи в лагерите на смъртта. Неговият фашистки режим пада през 1943 г.

Почитателите на Мусолини се събират в Предапио от години, още повече след като семейната му крипта в гробището Сан Касиано беше отново отворена през цялата година миналия март. Около 1000 до 2000 фашисти се очаква да се съберат в града за марш към церемонията и други събития, организирани от потомците на Мусолини, включително две литургии, отслужени от ултрафашистки отлъчен свещеник, пише БТА.  

Днес в града се провежда и контрашествие, организирано от антифашистката асоциация ANPI, за да отбележи годишнината от освобождението на Предапио от фашизма.

Годишнината от марша в Рим съвпада с поемането на власт на правителство, ръководено от „Братя италианци“ на Джорджия Мелони, партия с неофашистки произход. Мелони, която е първата жена министър-председател на Италия, осъди фашизма по време на първата си реч пред парламента във вторник, като каза, че винаги е смятала расовите закони на Мусолини за най-ниската точка в италианската история“, отбелязва Dir.bg.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама