Обвиниха кмета на Белоградчик в длъжностно престъпление

18:05, 27 окт 22 25 1828 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Окръжната прокуратурата във Видин разследва кмета на Белоградчик Борис Николов за длъжностно престъпление. Tой е привлечен в качеството му на обвиняем по делото, съобщиха от прокуратурата.

Николов е обвинен, че в периода 2019 г. - 2022 г. не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазване на повереното му имущество в Белоградчик.

Събрани са доказателства за сключване на договори за възлагане на обществени поръчки на завишени цени, неоснователно фактуриране на услуги по сметосъбиране и сметоизвозване в Община Белоградчик, за образуване на изпълнителни производства срещу общината и налагане на възбрани върху общинското имущество, посочват от прокуратурата.

И отбелязват, че в резултат на действията на обвиняемия последвало разпиляване и други значителни щети за Община Белоградчик и общинския бюджет. Спрямо кмета е взета мярка за неотклонение „подписка“. 

Следственото делото е образувано по материали от Антикорупционната комисия. Действията са съвместни с Националната следствена служба и МВР и са под надзора на Окръжната прокуратура във Видин. По-рано стана ясно, че разследването е заради договора с почистващата фирма в общината. 

До късния следобед продължиха претърсванията и следствените действия в Община Белоградчик и на четири адреса - частни и на офиси. До момента са разпитани над 10 длъжностни лица, включително кметът на общината Борис Николов. Това съобщи заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг, в който участва и Ваня Ненкова, окръжен прокурор на Видин, пише БТА. 

По думите на Сарафов действията, които се разследват, са „за тежки злоупотреби в община Белоградчик, които са довели до  тежко задлъжняване и до заробване на общината, в частен интерес, на частно  търговско дружество“. Той допълни, че това са първоначални данни, които в хода на следствените действия трябва да бъдат потвърдени или отхвърлени.

Борислав Сарафов каза още, че в рамките на малко над 2,5 години частен съдебен изпълнител е продал 33 имота на общината на стойност над 1,6 млн. лв., за да бъде овъзмездено това частно дружество. Нанесената щета ще стане ясна след назначаването на съответните експертизи - съдебно-счетоводни и икономически.

По-рано кметът Борис Николов излезе от Общината и заяви пред журналисти, че не се чувства виновен и в работата си се е ръководил от законите. Той има зад гърба си три пълни мандата като кмет на общината и един непълен. Преди месец 13 общински съветници, заедно с председателя на Общинския съвет на Белоградчик Боян Минков, в декларация му поискаха оставката, мотивирайки се с негови непрозрачни действия в управлението на общината и конфликт на интереси.

Председателят на Общинския съвет в Белоградчик Боян Минков също бе разпитван в Районното полицейско управление. На излизане той заяви пред журналисти, че е разпитван във връзка с провежданите следствени действия в Община Белоградчик.

„Имам притеснения за бъдещето на града, но относно дейността на Общинския съвет (ОбС) нямам, защото ОбС многократно в годините е заявявал своята позиция по отношение на злоупотребите на кмета.  Очакваме държавата да се намеси и дано си свърши работата“, каза Минков. Той допълни, че очаква да се стигне до истината за тежкото финансово състояние на общината. Минков заяви, че от 265 общини, Белоградчик е на предпоследното място по финансова задлъжнялост и на практика е декапитализирана община, която трябва да е във фалит.

Разследването по делото продължава.

Администрацията на принципа на Хелоуин - лакомство или пакост

Директорът на Националната следствена служба подчерта, че „прокуратурата няма да абдикира от своите задължения и ще работи в интерес на гражданите и на гражданското общество“. „Напоследък ми се струва, че българската администрация много често работи на принципа на Хелоуин - лакомство или пакост, т.е. ако не се даде  лакомство, ще се направи пакост. И това не може да се толерира“, каза още Сарафов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама