Градинка в София ще носи името на големия Стефан Данаилов

14:00, 27 окт 22 / София 25 2646 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Градинката на площад „Велчова завера“ при Духовната семинария в София да носи името на големия актьор Стефан Данаилов. Това реши Столичният общински съвет, предаде bTV.

Градинката се намира в квартал „Лозенец“, на кръстовището между булевардите „Джеймс Баучер“, „Христо Смирненски“ и „Св.Наум“. Там се намира и т.нар. блок на артистите, където Стефан Данаилов живя от 1972 г. до смъртта си на 27 ноември 2019 г.

В Инициативния комитет участват около 70 творци, колеги и ученици, както и племенницата на големия актьор - Росица Обрешкова.

На 9 декември се навършват 80 години от рождението на Ламбо.

„Изпълнихме дълга си към паметта на Стефан Данаилов. В деня, в който се прощавахме с Ламбо, се ангажирахме да съхраним спомена за големия артист и преподавател като кръстим на негово име обект в столицата. Почти три години по-късно това вече е факт“. Това каза Калоян Паргов от БСП, който е член на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие на СОС. Той е инициатор и един от вносителите на гласувания от общинските съветници доклад. 

Паргов изрази благодарност към колегите си Малина Едрева и Веселин Калановски, който също са станали вносители, независимо от политическата си принадлежност и са отдали заслуженото уважение към личността на Стефан Данаилов. „Удовлетворен съм, че успяхме да осъществим идеята, която се роди в разговорите ни с близките на Ламбо, да има градина, кръстена на негово име в близост до дома, където живееше и работеше със своите студенти през последните години“, обясни Паргов.

По думите му следващата стъпка за съхраняването на паметта за легендата на българския театър и кино е да бъде изработен и поставен негов барелеф или бюст-паметник на подходящо място в столицата.

„Мастера, както го наричаха неговите възпитаници, бе истински народен будител, стожер на българската култура и неин посланик извън пределите на България. А като социалист не мога да не отбележа, че проф. Данаилов бе истински стълб за нашата партия“, каза в заключение Калоян Паргов, цитиран от  пресцентъра на Градския съвет на БСП в София.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама