Радев и ГЕРБ си размениха нападки за НАТО и военния бюджет

15:50, 26 окт 22 / Политика 25 2332 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Консултациите между президента Румен Радев и представителите на ГЕРБ-СДС претърпяха неочакван обрат. Вместо за възможностите да се състави правителство, те изместиха фокуса върху НАТО и военния бюджет за модернизация на армията. Така политическият разговор остана на втори план. 

Повод за сблъсъка стана коментар на депутата Даниел Митов. Наскоро ГЕРБ-СДС и ДБ поотделно предложиха в парламента да се помогне на Украйна с българско оръжие и в началото на днешния разговор държавният глава поиска от герберите да обяснят по какъв начин виждат това да се случи. Митов посочи, че трябва да се обсъди в парламента и с правителството - евентуално редовно, какво да се направи, че България да предостави старото си тежко въоръжение на Украйна и в замяна да получи нова западна техника. И подметна, че страната ни е смятана за слаб член на НАТО.

Това обиди Радев, който заяви, че силата ни като участник в Алианса зависи от нашите военни способности. И многозначително допълни, че България е закъсняла с 15 години за своята военна модернизация. „за тези 10 години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в българската армия, за да изнасяте сега? За да раздаваш, трябва да си дал“, изтъкна президентът, цитиран от „Сега“.

Митов пък му отвърна, че „България, през институциите си, много често дава разнопосочни сигнали за това какво е отношението на българската държава към войната в Украйна“. „И когато се говори, че военно-техническа подкрепа едва ли не ще ни вкара във войната, това притеснява нашите партньори, защото подобни сигнали не им дават възможност да оценят България като сериозен и стабилен член на НАТО“, каза той. Така напомни за изказванията на Радев, че помощта за Киев ще ни направи част от конфликта. Това още повече ядоса президента, който сухо заяви, че при разговорите си със западни лидери, никъде не е чувал упреци, че България е слаб член на НАТО. И наблегна, че досега за армията не било направено „абсолютно нищо“.

Десислава Атанасова, която бе водач на делегацията, се намеси, като започна да изрежда подробно какви значителни разходи за армията са направили кабинетите на Бойко Борисов. Накрая си позволи да даде думата на съпартиеца си Томислав Дончев, заради което Радев я сряза: „Може ли аз да му дам думата?“ Но не го направи, а продължи с коментарите за военния бюджет.

Когато дойде реда на Дончев, той най-накрая обърна разговора към политиката. По думите му, има възможности за съставяне на правителство в настоящия парламент около „общи идеи и принципи“. Към момента обаче нямало потенциал за управленско мнозинство. „Но би могло да има“, допълни той, отново неопределено. Дончев обеща ГЕРБ-СДС да положи всички усилия „до границите на самосъхранението“. И подчерта, че междувременно парламентарното време трябва да бъде рационално използвано.

Природен газ и тръжни процедури

Другата тема, която силно вълнуваше държавния глава, засягаше доставките на природен газ. От ГЕРБ-СДС са внесли проект на решение в парламента, с което се предвижда да се обяви тръжна процедура за „дългосрочна доставка на неруски природен газ“. Радев подробно обясни на днешната среща, че неговото служебно правителство е възложило на „Булгаргаз“ да проведе търг за 10-годишни доставки. През октомври процедурата е започнала с участието на 27 компании - без такива от Русия, подчерта президентът, като се очаква търгът да приключи през март 2023 г. Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, който говори от името на делегацията по енергийните въпроси, поздрави президента за инициативата и обеща, че проекторешението ще бъде или променено, или оттеглено.

Със самочувствие, но без дата за мандат

След срещата Десислава Атанасова обясни, че очаква останалите парламентарни групи да премислят наличните възможности. „Ако не получим какъвто и да е знак, че ще се търси възможност за решаване на кризите пред България, то ние за пореден път ще демонстрираме не само самочувстние, но имаме и експерти, които можем да предложим“, неясно каза тя.

Радев не е казал кога ще връчи мандата на ГЕРБ-СДС. Очакват се консултации с другите политически сили в следващите дни. Президентът вече обяви, че няма да бърза с процедурата, за да даде повече време на парламента за работа.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама