Риши Сунак ще е следващият британски премиер

17:10, 24 окт 22 / Свят 25 2666 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Риши Сунак ще стане следващият премиер на Великобритания, след като остана единствен в надпреварата, съобщи „Ройтерс“. 

Другите кандидати се отказаха от надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия, оставяйки му задачата да преведе дълбоко разделената страна през икономическия спад.

Сунак, един от най-богатите политици в Уестминстър, ще трябва да състави правителство. Той ще е на мястото на Лиз Тръс, която издържа на поста само 44 дни.

Риши Сунак обяви кандидатурата си за премиер на Великобритания

Риши Сунак победи центристкия политик Пени Мордаунт, която не успя да получи достатъчна подкрепа от депутатите, за да се включи в гласуването. Срокът изтече в 16.00 часа българско време. Сунак имаше подкрепата на над 150 депутати, а тя - малко над 20 гласа. Бившият министър-председател Борис Джонсън се оттегли от надпреварата заявявайки, че вече не може да обедини партията, пише bTV. 

Когато обявените от Лиз Тръс в края на септември бюджетни мерки внесоха смут във финансовите пазари и доведоха до обезценяване на британската лира до най-ниското ниво в историята, бившият финансов министър Борис Джонсън остана изключително сдържан. Риши Сунак обаче настойчиво предупреждаваше консерваторите по време на кампанията това лято, че програмата на Лиз Тръс представлява измислена приказка и че мащабното намаление на данъците ще увеличи разходите по заемите. Бурята на финансовите пазари и непопулярността ѝ изхвърлиха Лиз Тръс.

Риши Сунак се включи вчера в надпреварата за неин приемник, след като получи много повече от необходимите гласове на депутати в своя подкрепа. „Искам да възстановя икономиката, да обединя нашата партия и да служа на страната“, написа той в Twitter, цитиран от „Дневник“.

Кой е Риши Сунак?

За привържениците му посланието на Сунак в предишната кампания за „Даунинг стрийт“ - за необходимостта от икономическа предпазливост в борбата с инфлацията, показа, че той е човекът, способен да се справи с проблемите. Бюджетната му предпазливост, заради която беше смятан за твърде центристки настроен и радетел за финансова дисциплина, сега е успокояваща.

Още пред лятото консерваторът, внук на индийски имигранти, беше предпочитаният кандидат от депутатите тори. Изправен пред Лиз Тръс обаче, той плати за това, че обърна гръб на правителството на Джонсън в началото на юли, последван от около 60 колеги. Той беше обвинен от част от партийната база, че е предал Борис Джонсън, с когото останаха в конфликт. Партийната база, която има последната дума, предпочете Лиз Тръс пред него.

Пътят към елита

Риши Сунак беше избран за депутат в парламента от Йоркшър, Северна Англия, през 2015 г. Пет години по-късно, малко преди началото на пандемията, той зае желания пост на министър на финансите само на 39-годишна възраст. Поддръжник на Брекзит от самото начало, той придоби популярност, като раздаде милиарди лири държавна помощ по време на пандемията.

Но богатството му, натрупано, докато работи във финансовата сфера и чрез брака му с Акшата Мурти, дъщеря на индийски мултимилиардер, понякога дразни, особено когато британците затягат коланите. Критикуван в това отношение, фенът на сагата „Междузвездни войни“ охотно разказва семейната си история, история на успех, която се харесва на консерваторите.

Роден на 12 май 1980 г. в Саутхемптън, на южното крайбрежие на Англия, Риши Сунак е най-голямото от три деца и син на общопрактикуващ лекар, работещ в общественото здравеопазване, и фармацевтка. Родени в Индия или от индийски произход, баба му и дядо му емигрират в Британска Източна Африка през 60-те години на миналия век.

Риши Сунак обаче бързо се издига до елита, като учи в училище „Уинчестър“, много шикозен пансион за момчета. След това следва политика, философия и икономика в престижните университети в Оксфорд, Англия, и Станфорд, САЩ. Преди да влезе в политиката, той работи в областта на финансите, по-специално в „Голдман Сакс, и основава собствена инвестиционна компания.

Има две дъщери. Когато през 2015 г. беше избран за депутат, Сунак положи клетва върху „Бхагавад Гита“, санскритски текст, една от основните книги на хиндуизма, пише БТА.

Сунак пръв си осигури още в петък подкрепата на най-малко 100 депутати консерватори - задължително условие за допускане до вътрешните избори в управляващата партия. Букмейкърите го определят като фаворит за поста. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама