Почина основателят на „Ред Бул“

09:27, 24 окт 22 / Спорт 25 2356 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Австрийският милиардер Дитрих Матешиц, основател на компанията за енергийни напитки „Ред Бул“, почина на 78-годишна възраст. Това съобщи късно снощи неговата фирма, предаде АПА. От „Ред Бул“ потвърдиха новината преди квалификацията за Гран При на САЩ, където отборът може да спечели петата си титла при конструкторите във Формула 1.

В тези моменти скръбта измества всички останали чувства. Но скоро скръбта ще отстъпи място на благодарността за това, което той промени и направи възможно за толкова много хора“, се казва в съобщение на Ред Бул, което първоначално бе изпратено до всички служители. „Задачата и отговорността на всички нас е да продължим делото на неговия живот в неговия дух“.

Матешиц основава „Red Bull“ в средата на 80-те години на миналия век и превръща енергийната напитка в пазарен лидер, като същевременно представя марката чрез редица екстремни спортове, пише gong.bg.

След като първоначално участва във Формула 1 със „Sauber“ през 90-те и началото на 2000 г., Матешиц купува отбора на „Jaguar” в края на 2004 г. и го ребрандира като пълноправен отбор на „Red Bull” за сезон 2005. След това купува отбора на „Minardi“, преименува го на „Toro Rosso“ за 2006 г. и използва отбора за обучение на обещаващи пилоти за отбора на „Red Bull“, припомнят на официалния си сайт Формула 1.

Той насърчава първия от многото пилоти на „Red Bull” – Себастиан Фетел. Всъщност Фетел печели четири последователни титли при пилотите от 2010 до 2013 г., като „Red Bull“ взима и короната при конструкторите през всяка от тези години.

След период на спад при навлизането на „турбохибридната“ ера във Формула 1, обединението с „Honda“ доведе до нов победен период. Техният последен звезден пилот Макс Верстапен спечели титлите при пилотите през 2021 и 2022 г., а през 2022 г. ще последва и тази при конструкторите.

Към настоящия момент „Red Bull“ са спечелили 79 полпозишъна, 89 победи в състезания, шест титли при пилотите и четири при конструкторите във Формула 1.

Стефано Доменикали, президент и главен изпълнителен директор на Формула 1, заяви: „Дълбоко съм натъжен от новината, че Дитрих Матешиц, изключително уважаван и обичан член на семейството на Формула 1, е починал. Той беше невероятен предприемач-визионер и човек, който помогна за преобразяването на нашия спорт и създаде марката „Red Bull“, позната в цял свят“.

Ще ми липсва много, както и на цялата общност във Формула 1, и нашите мисли и молитви са със семейството му, приятелите и екипите на Red Bull и AlphaTauri в този много тъжен момент“.

В разговор със „Sky Sports“ F1 шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер добави: „Много, много е тъжно. Какъв велик човек - той е единствен по рода си. Това, което постигна и което направи за толкова много хора по света, в различни спортове, няма аналог“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама