Многохиляден антиправителствен протест в Кишинев

09:00, 24 окт 22 / Свят 25 2201 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Няколко хиляди протестиращи, осъждащи прозападните лидери на Молдова, преминаха през столицата на бившата съветска държава за шести пореден път в неделя и създадоха нов палатков лагер дни след като полицията разчисти подобен лагер.

Около 7000 демонстранти осъдиха рязкото увеличение на цените, особено на газа, купуван от Русия. Те призоваха за оставката на президента Мая Санду и нейното правителство.

Протестите, организирани от партията на живеещия в изгнание опозиционен политик Илан Шор са най-сериозното политическо предизвикателство пред Санду след нейната категорична победа на изборите през 2020 г., на които тя се обяви за проевропейска и антикорупционна платформа.

Но Санду и нейното правителство, подкрепено от голямо парламентарно мнозинство, засега изглеждат малко застрашени от падане в една от най-бедните европейски страни, притисната между Украйна и членката на Европейския съюз Румъния.

Демонстрантите се събраха на централния площад в Кишинев в четири колони, но полицията ги държеше далеч от парламента и резиденцията на президента, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС. 

Три по-малки партии, сред които и молдовските комунисти, се включиха в протеста за първи път. Активистите разположиха лагер от няколко десетки палатки до прокуратурата, пет дни след като полицията премахна без инциденти много по-голям лагер пред парламента.

Шор, осъден за измама във връзка с банков скандал за 1 млрд. долара, призова протестиращите по Skype от Израел да настояват за предсрочни избори.

Молдова изпитва трудности при осигуряването и плащането на газ от „Газпром“ - миналата седмица правителството се оплака, че руският гигант е отказал да каже какъв обем доставки ще осигури през следващия месец. „Газпром“ вече намали доставките за октомври с 30% и настоя Молдова да уреди неизплатените си задължения на обща стойност 709 млн. долара.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама