Украйна обвини руска телевизия в подбуждане към геноцид

08:34, 24 окт 22 25 2264 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украйна обвини в неделя руската телевизия РТ, която е контролирана от държавата, в подбуждане към геноцид, след като неин водещ каза, че украински деца, които възприемали руснаците като окупатори по времето на Съветския съюз, трябвало да бъдат удавени, съобщи Ройтерс.

В предаване миналата седмица руският писател-фантаст Сергей Лукяненко разказал как при първото му посещение в Украйна през 80-те години на миналия век местни деца му казали, че биха живели по-добре, ако Москва не окупирала страната им.

На това водещият Антон Красовски отвърнал: „Трябвало е да бъдат удавени в река Тисина. Просто удавете тези деца, удавете ги“. Като вариант той предложил да бъдат затворени в бараки и изгорени.

В откъс от интервюто, разпространен в социалните мрежи, се вижда, че Красовски се смее на информации, че руски войници са изнасилвали възрастни украински жени по време на инвазията.

„Правителствата, които все още не са забранили РТ, трябва да гледат този откъс“, написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Туитър. „Това е агресивно подбудителство към геноцид (ние ще изправим този човек на съд за това), което няма нищо общо със свободата на словото. Забранете РТ по целия свят“, допълни Кулеба.

Красовски е телевизионен коментатор, известен с възгледите си в полза на войната. Срещу него има наложени санкции от ЕС, предаде БТА. 

1.5 млн. украинци са без ток след нов ракетен терор

Няколко часа след като избухна скандалът главният редактор на телевизионния канал Маргарита Симонян каза, че Красовски е отстранен от работа заради „отвратителните“ си коментари. Никой в РТ не споделя неговите възгледи, каза тя. В изявление в уебсайта на РТ Симонян допълни: „На децата на Украйна, както и на децата на Донбас и на всички други деца пожелавам всичко това да свърши колкото се може по-скоро и те да живеят и да учат отново в мир - на езика, който те смятат за роден“.

„Прозрачно невярно“

Руското твърдение за план за пускане на „мръсна бомба” от Украйна е „прозрачно невярно“, заяви официален представител във Вашингтон. Високопоставен американски служител отхвърли руските твърдения, че Украйна се готви да използва „мръсна бомба“, като „прозрачно неверни“, а шефът на Пентагона „отхвърли всеки претекст за руска ескалация“.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу изказа твърдението за „мръсна бомба“, която Киев може да използва в поредица от телефонни разговори с началниците на отбраната на западните държави. Шойгу проведе кръг от телефонни консултации с колегите си от Великобритания, Франция и Турция, всички членки на НАТО, след като в петък първо разговаря с Остин, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. 

Украинският президент Володимир Зеленски остро го осъди, като нарече твърдението руски претекст за точно такава атака. „Светът трябва да реагира възможно най-остро“, каза той. „Ако Русия сигнализира и твърди, че Украйна уж подготвя нещо, това означава едно: Русия вече е подготвила всичко това“, заяви Зеленски във видеообръщение в социалните мрежи.

Т.нар. „мръсна бомба“ е предназначена да замърси с радиоактивен материал обширен район, което я прави опасна за цивилното население. Тя не включва ядрен взрив.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама