И Франция напуска договора за Енергийната харта

10:55, 23 окт 22 / Свят 25 2542 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Франция ще напусне договора за Енергийната харта, обяви президентът Еманюел Макрон. С това решение страната става най-голямата икономика, обявила, че се отказва от спорното споразумение, предаде „Политико“.

Пактът позволява на международни компании и инвеститори да съдят правителства за намеси, които засягат печалбите от енергийни проекти. Той все повече се разглежда като заплаха за националните планове за климата.

„Франция реши да се оттегли от договора за Енергийната харта. На първо място взехме това решение, защото е в съответствие с позициите, които сме заели, и по-специално с Парижкото споразумение и това, което то предполага“, заяви Макрон, цитиран от „Сега“.

Договорът за Енергийната харта беше подписан през 1994 г. и има повече от 50 подписали страни, включително тези от Европейския съюз, и има за цел да насърчи „международното сътрудничество в енергийния сектор“. Но споразумението беше критикувано, че защитава компаниите за изкопаеми горива от държавни регулации, които биха могли да повлияят на потенциалните им приходи.

Например, германската енергийна компания RWE заведе дело срещу нидерландското правителство през 2021 г. за обезщетение от €1,4 млрд. евро заради решението за постепенно спиране на въглищата.

Самата Нидерландия по-рано тази седмица обяви, че ще се оттегли от договора. Испания, Полша и Германия също планират да напуснат. Италия се оттегли още през 2016 г.

През юни 2022 г. беше постигнато споразумение за изменение на договора, като Европейската комисия каза, че модифицираният договор ще „улесни устойчивите инвестиции в енергийния сектор“.

Решението на Макрон да оттегли Франция от договора дойде, след като Висшият съвет по климата на Франция заяви, че координираното излизане би било „най-малко рисковият вариант за спазване на националните, европейските и международните ангажименти по отношение на климата“.

Трябва да ускорим инвестициите във възобновяеми енергийни източници и ядрена енергетика - коментира френският президент. - Обезпокоен съм от завръщането на изкопаемите горива и въглеводородите. Войната на територията на Европа не трябва да ни позволи да забравим ангажимента си за намаляване на въглеродните емисии“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама