Испански изтребители ще помагат за охраната на българското небе

10:08, 23 окт 22 25 1833 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В близките месеци Испания ще изпрати 15 изтребителя в България и Румъния, за да подсили военното си присъствие на източния фланг на НАТО. Това се съобщава в комюнике на министерството на отбраната в Мадрид, цитирано от Франс прес.

Между средата на ноември и началото на декември в България ще бъдат изпратени 6 изтребителя „Юрофайтър със 130 военни, които ще изпълняват „тренировъчни мисии за еър полисинг.

Осем изтребителя F-18 ще бъдат разположени в Румъния от декември до края на март идната година, също със 130 военни от испанските военновъздушни сили.

В комюникето се посочва също, че от 17 октомври „радар за въздушно наблюдение с голям обсег е разположен в румънската база Скиту, където ще остане до края на март или до края на юни 2023 г. Изпратени са и 38 военни, благодарение на които радарът действа денонощно и така се контролира въздушното пространство по източния фланг на НАТО.

По този начин Испания участва в усилията на съюзниците за реакция и възпиране и по-конкретно „осигурява въздушен щит чрез увеличаване на редовните мисии на военновъздушните сили“, изтъкват още от Мадрид. 

След руската инвазия в Украйна на 24 февруари Испания осъществи мисии по еър полисинг в България, Литва и Естония, припомня Франс прес.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама