1.5 млн. украинци са без ток след нов ракетен терор

17:10, 22 окт 22 25 2586 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Продължават активните бойни действия в източната и южната част на Украйна и въоръжените сили на страната държат инициативата, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Руските сили нанесоха удари през изминалата нощ в редица украински области. Тази сутрин в цяла Украйна е обявена въздушна тревога.

Руската армия е атакувала цели в Киевска, Черкаска, Ровненска, Одеска, Полтавска област и други региони. Поразени са били и обекти от енергийната инфраструктура. В резултат на ударите без ток са около 1.5 млн. души в 7 области, съобщи зам.началникът на офиса на украинския президент Кирил Тимошенко. Врагът продължава да бие по енергийните обекти в различни области, написа той в Телеграм. Според Укренерго мащабът на пораженията е съпоставим или даже може да е по-голям от последиците от атаките на 10-12 октомври, пише „Сега“.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила няколко ракети, насочени към столицата Киев, съобщи кметът Виталий Кличко, цитиран от БНР.

Междувременно украинският президент обяви също, че повече от 150 кораба са в очакване да изнесат украинско зърно, но Русия нарочно бави отпътуването им. Според Владимир Зеленски Москва умишлено създава нова хранителна криза.

Правото на храна и на живот без глад са основни права за абсолютно всеки човек на земята. По тази причина руските опити за влошаване на кризата с храните са също и агресия срещу всеки човек по света“, отбеляза той. 

Киев се обяви за продължаването на Черноморската инициатива за зърното и след 22 ноември, когато изтича 120 дневния срок на действието ѝ. Постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица отбеляза, че досега от украинските пристанища са отпътували повече от 360 кораба с 8 милиона тона хранителни продукти за Европа, Азия и Африка.

Русия очаква незабавна и адекватна реакция от Обединените нации на обстрела на Антоновския мост в Херсон от украинските въоръжени сили, вследствие на който загинаха четирима души, заяви секретарят за медиите в руското представителство в ООН Фьодор Стржижовски.

Украинската армия се обърна пряко към народа на Беларус с призив да не участва в „мръсната война“ срещу Украйна. През февруари руските войски навлязоха в Северна Украйна от района на южния беларуски град Гомел. Сега наблюдатели съобщават за повишена военна активност в тази зона.

Руската армия е увеличила бойната си формация в Черно море и разполага с 10 кораба, три от които с ракетни системи „Калибър“, съобщиха от Южното оперативно командване на украинските сили, цитирано от БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама