Нинова призна, че отношенията с ПП са влошени

16:24, 21 окт 22 / Политика 25 2412 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше тази, която обяви номинацията на Вежди Рашидов за председател на парламента от името на БПС, ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. По-късно тя обясни защо точно тя е говорила от трибуната: „Помолиха ме колегите от другите партии и самият Вежди Рашидов лично“.

Те са преценили така, вероятно съм дала основания да смятат, че мога да го направя, че разговаряме, че търсим решение, че бяхме диалогични, за да се намери този изход от тридневния блокаж на държавата“, продължи тя.

На въпрос защо БСП разменят сериозни обвинения с ПП, Нинова коментира: „Предизвикани бяхме. Не вчера за първи път, но бяхме достатъчно търпеливи и уважителни. Бяхме предизвикани конкретно от поканата за среща в зала Запад, докато течеше заседанието на председателския съвет, и те знаеха. И особено с намека, че ние в председателския кабинет правим едва ли не задкулисни договорки, скрито от хората. Този намек беше повод да си кажем някои истини“, обясни Нинова.

Вежди Рашидов e новият шеф на парламента

Тя е категорична, че  БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“. „Днешното мнозинство (при гласуването за председател - бел. ред.) беше необходимо и задължително за България и за българския народ. Сами сте свидетели на този блокаж - няма парламент, няма закони, няма бюджет, няма парламентарна република“, коментира още Нинова, цитирана от БГНЕС.

Искри между нас и ПП няма, но очевидно - имаме си позиции. Социалната програма беше тяхно знаме в кампанията им – приехме го колегиално и възпитано, диалогично. Но вчерашното говорене, сочене с пръст и обвинения за задкулисие преляха чашата“, коментира лидерът на БСП.

ПП и ДБ: Рашидов не е консенсусна фигура, той е фасада

Ние търсихме формула, която да обедини всички. Вежди Рашидов от наша гледна точка не може да бъде консенсусна личност. Това каза в кулоарите на НС съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

За ДБ не беше изненада решението. БСП вчера даде сигнал, че е готова да застане зад принципа на старшинството, тоест, да избере Рашидов. Този вариант е неприемлив за ДБ и за ПП“, допълни Иванов. Той обясни, че не е присъствал на председателския съвет, на който се е формирално 4-партийното мнозинство за избор на шеф на парламента. „Подозирам, че край тази 4-партийна конфигурация може да се окаже, че нещата ще потръгнат и занапред в парламента“, допълни Иванов.

„Вчера Рашидов наложи тон, който ни обедини. Днес виждаме от него съвсем друг тон, включително и на депутати от ГЕРБ, които му подвикваха какво да прави. Уважително е, че той събра 121 гласа. Но той е фасада на възможността да се избере една истинска фигура за председател на НС“, каза от своя страна Асен Василев от ПП в кулоарите на парламента.

„Накрая на председателския съвет ние предполагахме, че ще има предложение от ГЕРБ за номинацията на г-н Рашидов. Това беше очаквано. Неочаквано обаче беше, че тази номинация дойде от БСП”, коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков, цитиран от Нова телевизия.

Бойко Борисов: Разумът надделя

Разумът надделя! Пръв сред равни - Вежди Рашидов! Той живее така, така и ще работи! Това написа във Фейсбук профила си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Костадинов и Янев в задочен спор

В парламентарните коридори след избора Костадин Костадинов постави друг акцент от гласуването в зала. Безспорно „Български възход“ кротко и тихо полегна в ложето на партиите от статуквото, каза лидерът на „Възраждане“, цитиран от БГНЕС.

„Нека да видим кое ще обедини тези хора в крайна сметка, защото днес те се обединиха около идеята, че трябва НС да работи. Ние не считаме това за толкова важно, тъй като то е очевидно мъртвородено. След три дни ужасни родилни мъки, роди това, което виждаме“, каза Костадинов. „Това Народно събрание наистина е мъртвородено. И сега ще продължаваме да бъдем свидетели на агония, защото в крайна сметка няма ясно мнозинство. Направи се днес този ход, за да може президентът да започне да раздава мандатите. Съответно тези мандати мога да предположа, че няма да се дават бързо, което означава, че ще се тупка топката“, твърди той.

На свой ред обаче Стефан Янев отхвърли тезата за нова коалиция. „Това не означава, че има нова четворна коалиция. По-скоро това е коалиция за избор на председател. Оттам нататък предстоят разговори, за да се види дали може да се излъчи конструкция или коалиция. Нека да изчакаме и да видим“, каза лидерът на „Български възход“, цитиран от dariknews.bg.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама