Край на отстъпката от 25 ст. за литър гориво

15:14, 21 окт 22 25 2782 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Отстъпката от 25 ст. за литър гориво ще спре да действа още от началото на декември. Причината е привършване на определения в бюджета разход от 150 млн. лв. за тази цел. За бързото изчерпване на помощта стана ясно по време на представянето на проектобюджета за догодина от служебния министър на финансите Росица Велкова в четвъртък, пише „Сега“.

Наред с това Европейската комисия е започнала процедура срещу България, защото отстъпката за горивата важи само за автомобили с български номера и може да поиска даването на тази 25 ст. да спре. Парите за отстъпката обаче ще свършат преди да има окончателно становище на Брюксел, пише в. „Труд“.

Антиинфлационната мярка бе въведена в средата на годината с актулизацията на бюджета и се предвиждаше да бъде прилагана до края на 2022 г. Още тогава критики, че определената за целта помощ в бюджета е ниска, имаше дори съмнения, че ще свърши за два-три месеца. Около 1 милион лева на ден плаща държавата към бензиностанциите, за да покрива ползваното от шофьорите облекчение. Отстъпката важи за бензин А95, дизел, пропан-бутан (LPG) и метан. (CNG), 

Отстъпката ще свърши точно в периода, в който се очаква покачване на цената на течните горива. От 5 декември в ЕС влиза в сила ембаргото върху руския петрол и се очаква това да покачи котировките на международните борси. Очаква се това да се отрази и на нашия пазар, въпреки че България договори изключение за нефта, с който работи „Лукойл Нефтохим“.

Отмяната на отстъпката съвпада и с голямото пътуване по Коледа и Нова година, което ще бъде с по-високи разходи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Cardemepe 20:50, 22 мар 23

as disclosed herein cialis 5mg best price 02 see Table 6

2 mavyBully 13:49, 11 фев 24

priligy pill Fatty couldn blood pressure medication sleep apnea t help but miss Luo Bosky, this coward, absolutely the best person to complete this kind of task

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама