Украйна обвини Русия в миниране на язовирна стена в Херсон

08:40, 21 окт 22 25 2105 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е заложила експлозиви на язовирната стена на водноелектрическа централа в окупираната Херсонска област, предаде Франс прес.

По наша информация агрегатите и язовирната стена на Каховската ВЕЦ са били минирани от руските терористи“, каза Зеленски в традиционното си вечерно обръщение. Той предупреди, че „в случай на разрушаване на язовирната стена... Севернокримският канал просто ще изчезне“.

Това би било „катастрофа в голям мащаб“, изтъкна украинският президент, който малко по-рано вече предупреди за тази опасност във видеообръщение към лидерите на страните от Европейския съюз, събрали се на среща в Брюксел.

Каховската ВЕЦ се намира на река Днепър, в район, който е под контрола на руската армия, но не далеч от фронтовата линия, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Представител на назначените от Русия власти в Херсонска област отхвърли твърденията на украинския президент, предаде ТАСС.

Абсолютни глупости 

Какъв е смисълът сега Русия да разрушава? Дори от формална гледна точка това са глупости. Това са абсолютни глупости. Първо трябва да се помисли кой има полза от това: само за Украйна е изгодно да унищожи язовира, водноелектрическата централа, за да наруши логистиката, да всее страх и паника, да прекрати възможността за водоснабдяване от Севернокримския канал на територията на Крим“, каза Владимир Леонтиев, ръководителят на Новокаховския административен окръг, създаден от Русия в анексираната от нея Херсонска област в Южна Украйна. Той добави, че през последните пет месеца украинските въоръжени сили всеки ден нанасят удари в региона, „и не по десет ракети, а значително повече“.

Леонтиев каза, че украинската армия е изстреляла вчера пет ракети по водноелектрическата централа, която се намира на 70 километра североизточно от Херсон по течението на Днепър, предаде Асошиейтед прес.

Путин обяви военно положение в новоприсъединените региони

Руската и украинската армия изглежда се готвят за голяма битка за стратегическото промишлено пристанище Херсон в едноименната област в Южна Украйна, която Русия незаконно анексира и в която вчера въведе военно положение. По данни на окупационните власти вече са били евакуирани 15 хиляди местни жители - четири пъти по-малко от очакваното, отбелязва АП.

Обстрел на ферибот 

Двама души са били убити, а десет - ранени, при украински обстрел на ферибот в Херсон, каза ръководителят на назначеното от Москва областно „правителство“ Сергей Елисеев, цитиран от ТАСС. По негови данни сред пострадалите има деца и журналисти.

Характерът на раните показва, че най-вероятно (при обстрела) са били използвани касетъчни ракети „Хаймарс“, натъпкани с осколочни елементи за по-голям поразяващ ефект“, подчерта Елисеев. Той обясни, че фериботът е изпълнявал курсове и през нощта, за да прехвърли на източния бряг на Днепър колкото се може повече местни жители. Убеден съм, че киевският режим е знаел, че това е ферибот за цивилни, каза Елисеев. Той увери, че на борда на плавателния съд не е имало никакви военни товари и военнослужещи.

Девет човека са били ранени при украински обстрел по Антоновския мост над Днепър край Херсон, предаде още ТАСС, като се позова на представител на регионалната служба за реагиране при извънредни ситуации. Обстановката в града остава напрегната, призна секретарят на Генералния съвет партията на Кремъл „Единна Русия“ Андрей Турчак.

Назначеният от Москва „заместник-губернатор“ на Херсонска област Кирил Стремоусов съобщи за четири отблъснати опита на украинските въоръжени сили за пробив към регионалния център.

Твърденията и на двете страни в конфликта не са потвърдени по независим път.

Украйна се опасява от руска офанзива в Беларус 

Украинската армия изрази опасения от „нарастващата заплаха“ от нова руска офанзива от територията на Беларус - северната съседка на Украйна, която послужи като тилова база на руските сили за нахлуването им в страната в края на февруари, съобщи Франс прес.

Агресивната риторика на военните и политическите лидери на Русия и Беларус се засилва“, заяви пред медиите Олексий Громов от генералния щаб на украинските въоръжени сили. Според него „нараства заплахата руските въоръжени сили да подновят офанзивата на северния фронт“.

Москва и Минск създадоха през последните дни съвместни военни сили, отбелязва АФП, цитирана от БТА. 

Захарова предупреди: НАТО се приближава до военен конфликт с Русия

По оценки на Громов „този път офанзивата може да (започне) на запад, от беларуската граница, за да се отрежат основните пътища за доставка на чуждестранно оръжие и военно оборудване“ за Украйна, особено през Полша.

По-рано вчера беларуската служба за сигурност КГБ съобщи за „увеличаване на разузнавателните дейности от украинска територия, за ежедневни опити за нарушаване на беларуското въздушно пространство“.

За съжаление ситуацията се развива много сериозно в южна посока, каза шефът на КГБ Иван Тертел, без да даде подробности.

В понеделник беларуското министерство на отбраната обяви, че Русия ще разположи в страната „до 9000 войници“ и около 170 танка като част от новата съвместна военна група на двете държави. Създаването на тази група, която има за задача да защитава границите на Беларус срещу предполагаема украинска заплаха, беше обявено миналата седмица, на фона на руските военни неуспехи в Украйна в последно време. 

Байдън с обвинение към Републиканците 

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Републиканската партия, че иска да намали финансовата помощ за Украйна, ако спечели междинните избори за Конгрес другия месец, предаде Франс прес. Той говори на предизборен митинг в Пенсилвания - щат, който се очаква да има ключово значение в изборите на 8 ноември.

„(Републиканците) казват, че ако спечелят, вероятно няма да продължат да финансират Украйна“, заяви Байдън и подчерта: „... тези хора не разбират как стоят нещата. Въпросът не опира само до Украйна. Става въпрос за Източна Европа. За НАТО“. Президентът демократ заяви, че републиканците „изобщо не разбират американската външна политика".

Във вторник лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти предупреди, че неговата партия няма да подпише „празен чек“ на Украйна, ако спечели междинните избори.

Проучванията на общественото мнение отреждат мнозинство на републиканците в долната камара на Конгреса, която сега е под контрола на демократите. Според анализатори партията на Байдън трябва да спечели в Пенсилвания и още няколко щата, за да запази крехкия си контрол над Сената.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари администрацията на американския президент предостави на Киев военна помощ на стойност 17,6 милиарда долара. Това стана със съгласието и на двете партии в Конгреса, макар че някои представители на дясното крило на републиканците бяха против.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама