След само 45 дни на власт: Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка

15:38, 20 окт 22 / Свят 25 1086 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
 
 

Британският министър-председател Лиз Тръс подаде оставка след едва 44 дни на поста заради провала на икономическата ѝ програма, която предизвика шокови вълни сред пазарите и разделение в Консервативната партия. В извънредно обръщение на „Даунинг стрийт“ 10 тя съобщи, че вече е уведомила крал Чарлз III.

Лиз Тръс се оттегля като лидер на партията си, но остава министър-председателка на Обединеното кралство, докато не бъде избран приемник за поста ѝ, пише Mediapool.

„Признавам, че в тази ситуация не мога да изпълня мандата, за който бях избрана от Консервативната партия... затова подавам оставка като лидер на Консервативната партия“, заяви Тръс.

 
Оставката ѝ идва, след като загуби двама основни министри и подкрепата на парламентарната фракция на партията си, задълбочавайки кризата във Великобритания след излизането на страната от ЕС.

Изборът за нов британски премиер ще се състои в рамките на седмица 

Сред спряганите за възможни наследници на Тръс са Борис Джонсън – въпреки, че той беше принуден да подаде оставка по-рано тази година, Кит Молтхаус, Грант Шапс, Саджид Джавид, Риши Сунак и Пени Мордонт.
 
Тръс е най-кратко управлявалият британски премиер - едва 45 дни. Тя измести от първото чясто Джордж Канинг, който е начело на Великобритания в продължение на 119 дни до смъртта си през 1827 година. 
 
Рейтингът Лиз Тръс се срина до 15% и стана най-ниският рейтинг на премиер в съвременната британска история.

Високи сметки и нисък растеж 

„Встъпих в длъжност по време на голяма икономическа и международна нестабилност. Семейства и бизнеси се притесняваха как ще плащат сметките си. Противозаконната война на Путин в Украйна заплашва сигурността на целия ни континент и нашата страна твърде дълго беше възпрепятствана от нисък икономически растеж", каза Тръс в изявлението си пред канцеларията си на Даунинг стрийт.
 
„Аз бях избрана от Консервативната партия с мандат да променя това“, продължи тя. 
 
По думите на Тръс нейното правителство е успяло да намали сметките за енергия и е изложило визия за икономика с ниски данъци и висок растеж, която да се възползва от свободата на Брекзит.
 
„Но признавам, че предвид ситуацията, не мога да изпълня мандата, с който бях избрана от Консервативната партия. Затова разговарях с Негово величество краля, за да го уведомя, че подавам оставка от поста лидер на Консервативната партия“, каза Тръс. 
 
„Тази сутрин се срещнах с председателя на Комитет 1922 сър Греъм Брейди. Ние се споразумяхме да бъдат произведени избори за лидер, които да приключат в рамките на следващата седмица. Това ще ни позволи да продължим по пътя на изпълнението на нашите фискални планове, както и поддържането на икономическата стабилност и националната сигурност на нашата страна“.  

Как се стигна дотук?

Лиз Тръс бе избрана за лидер на Консервативната партия на 5 септември и пое премиерския пост на следващия ден. Нейното управление едва бе започнало, когато смъртта на кралица Елизабет II доведе до замразяване на политическия живот. Но повратният момент за Тръс дойде, когато на 23 септември тогавашният министър Куази Куартенг обяви своя „минибюджет“, който предизвика хаос във финансовите пазари и наложи спешна намеса от страна на британската централна банка в подкрепа на държавните облигации, пише БТА.
 
Това беше последвано от хаотична партийна конференция, помрачена от обратен завой в данъчната политика и обезсърчаваща преднина в социологическите проучвания за лейбъристите. Куартенг беше уволнен и заменен от Джереми Хънт, който отхвърли почти всички данъчни облекчения, които бяха ключова част платформата на Тръс. Изглеждаше, че ситуацията се е успокоила, но последваха катастрофалните събития от вчера.

Какво се случи снощи?

Министърката на вътрешните работи Сюела Брейвърман подаде оставка по драматичен начин, като в своето придружително писмо намекна, че се е решила на този ход след пламенна кавга с Тръс относно миграционната политика. Снощи в Камарата на общините се разразиха грозни сцени, след като на депутатите консерватори беше наредено да гласуват „против“ предложение за забрана на фракинга, внесено от лейбъристите. Появиха се слухове, че главната отговорничка по партийната дисциплина на торите Уенди Мортън е подала оставка, които след това бяха отречени от „Даунинг стрийт“.

Възможно ли е премиерката да оцелее?

Въпреки че засега само малцина депутати консерватори публично са призовали Тръс да подаде оставка, има многобройни спекулации, че десетки от тях са изпратили писма с искане на вот на недоверие до председателя на Комитет 1922. Съгласно правилата Тръс е защитена от вот на недоверие през първите 12 месеца от мандата ѝ, но ако стане ясно, че собствените ѝ депутати не я подкрепят, за нея ще стане невъзможно да продължи.
 
Кои са възможните кандидати?
 
Сред спряганите за възможни наследници на Тръс са Борис Джонсън – въпреки, че той беше принуден да подаде оставка по-рано тази година, Кит Молтхаус, Грант Шапс, Саджид Джавид, Риши Сунак и Пени Мордонт. Министърът на отбраната Бен Уолъс, който е популярна фигура в партията, настоява, че иска да остане на настоящата си позиция.
 
Излизането на Брейвърман от правителството би могло да я направи фигура, около която да се обединят депутати от дясното крило на Консервативната партия, но е малко вероятно тя да се окаже фигура, около която да може да се обедини цялата партия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама