Руските комунисти си поискаха Аляска

11:17, 20 окт 22 / Свят 25 2500 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Партия „Комунистите на Русия“ официално предложи Руската федерация да си поиска обратно Аляска от САЩ, съобщава „Московски комсомолец“.

Председателят на партията Сергей Малинкович е заявил, че „връчването“ на Аляска на САЩ през 1867 г. е било геополитическа грешка, пише „Площад Славейков“.

Сделката явно е била непрозрачна и извършена под силен политически натиск и с участие на агенти на влияние в царската администрация. Но има прецеденти в световната история, когато територии са били връщани и Русия трябва да се опре на тях“, заявил Малинович от името на партията си.

„Аляска e наша!“: Русия намекна, че има какво да си прибира от САЩ

Той добавил в изказването си, че по време на владеенето на щата американските власти са подлагали на репресии народа на алеутите, коренното население на Аляска. Предложението на „Комунистите на Русия“ е руски съд да призна сделката за нищожна и след това да се опита да убеди в тази „нищожност“ и световните съдебни инстанции.

Пръв за продажбата на Аляска на САЩ започва да говори генерал-губернаторът на Източен Сибир Николай Муравьов-Амурски през 1853 г. по време на управлението на император Николай І. По време на Кримската война Британия, която се стреми към господство в Тихия океан, изпраща флот с морска пехота до града пристанище Петропавловск-Камчатски.

Петропавловската отбрана е едно от най-значимите сражения по време на Кримската война. Но макар че руските войски успяват да удържат, става ясно, че стълкновенията на руската територия на американския  континент ще продължат. Правителството на САЩ, което се опасява, че Великобритания може да окупира Аляска, предлага сделка на Русия за временно отстъпване на територията за срок от 3 години. Тази сделка обаче не се осъществява, защото Русия успява да се договори с британската компания от залива Хъдсън.

По-късно въпросът за продажбата на Аляска е повдигнат отново от по-малкия брат на императора, княз Константин Николаевич, в преписка с министъра на външните работи на Русия Александър Горчаков, който поддържа идеята. През 1886 г. се състои среща, на която присъстват императорът и неговият брат, министрите на финансите и на морските територии и руският посланик във Вашингтон Едуард фон Щьокл. Участниците в срещата одобряват идеята Аляска да бъде „отстъпена“ на САЩ. Това е формулировката, която използват. САЩ трябвало да получат Аляска и прилежащите ѝ острови – общата им площ е около 1 519 000 кв. Заплащането трябвало да бъде не по-малко от 5 милиона долара в злато. Условията били приемливи за американското правителство и на 30 март 1867 г. бил подписан договорът за продажба на Аляска срещу 7,2 милиона златни долара. Средствата били употребени за строителство на железопътни линии в Рязанска област.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ewiak Ryszard 12:18, 20 окт 22

Засега можем да спим спокойно, но това няма да е така винаги. В Книгата на пророк Даниил четем: "В определеното време [северният цар] ще се върне [Русия отново ще има военни бази в чужбина. Това означава също военни действия и велика криза. Ще се срине не само еврозоната, но и ЕС и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат към военен съюз с Русия]. И ще влезе на юг [поради етнически конфликт (Матей 24:7)], но няма да бъде като преди и като след това [тези военни действия няма да доведат до ядрена война. Тази война ще започне едва след завръщането на северния цар]." (11:29) И едва тогава ще се стигне до намеса на САЩ и световна ядрена война. (Даниил 11:30а) Това ще бъде взаимно клане с помощта на могъщ меч. (Откровение 6:4) Исус обяснява: "Неща страшни [φοβητρα] както [τε] и [και] извънредни (свързани с необичайни явления) [σημεια] от [απ] небето [ουρανου] мощни [μεγαλα] ще има [εσται]." (Лука 21:11) Някои древни ръкописи съдържат думите "и студове" (днес я наричаме "ядрена зима") [και χειμωνες], а в Марк 13:8 "и безпорядъци" (хаос) [και ταραχαι]. Също така ще има значителни тресения по дължината и ширината на регионите (в резултат на взрива от ядрени оръжия), недостиг на храна и епидемии. Това няма да бъде Армагедон. Но всичко това ще бъде "начало на родилни болки". (Матей 24:8)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама