Ружа Игнатова получавала информация от български полицаи?

11:23, 20 окт 22 25 2091 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ружа Игнатова, известна като „изчезналата криптокралица“, може да е получила полицейска информация за разследвания на нейната измама с криптовалута на стойност 4 милиарда долара (£3,5 милиарда), преди да изчезне, съобщава BBC.

Американските власти предупредиха, че Ружа Игнатова може да е променила външния си вид след изчезването си през 2017 г. 42-годишната жена, родена в България, се издирва от ФБР за предполагаемата ѝ роля в измама с криптовалута, известна като OneCoin.

Файлове, разгледани от BBC от срещи на Европол, показват, че издирваната Игнатова е знаела за опитите да бъде арестувана месеци преди да изчезне.

„Трилърът продължава“: Ружа Игнатова отново се е измъкнала на полицията

Ружа Игнатова изчезна на 25 октомври 2017 г., след като беше уведомена за засилване на полицейските разследвания на нейната криптовалута OneCoin.

Изтичане на информация – кой би могъл да предупреждава Ружа Игнатова за действията на разследващите?

Полицейските досиета съдържат презентации, направени на среща на Европол „Операция Сателит“ в Хага на 15 март 2017 г. Според документите на срещата са присъствали ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и окръжният прокурор на Ню Йорк. Присъствали са още и служители от Великобритания, Германия, Холандия, Дубай и България, пише bTV.

Документите включват подробности за американските власти, които имат „високопоставен поверителен информатор“, за банкови сметки на OneCoin, където постъпват средства от инвеститори, и за неуспешни опити на британската полиция да проведе разпит с Игнатова.

ФБР не коментира документите на Европол, но специален агент Пол Робъртс казва за подкаста на BBC „Missing Cryptoqueen”: „Имаше разследвания по целия свят срещу нея и срещу OneCoin като цяло, за много от които тя беше научила, поради действия на правоприлагащите органи в други държави“.

Документите показват, че на срещата на Европол през март 2017 г. са присъствали и представители на българското МВР. BBC е отправило запитване към министерството дали неговите служители могат да носят отговорност за изтичането на информация, но оттам не са коментирали.

Никой друг присъстващ орган на реда не потвърждава как е изтекла информацията. Европол каза пред Би Би Си, че проучва въпроса, добавяйки: „Този ​​сложен сценарий с много заинтересовани страни затруднява оценката къде и как може да се е случил подобен инцидент“. Министерството на правосъдието на САЩ, окръжната прокуратура на окръг Ню Йорк и полицията в Дубай не коментираха.

Къде може да е Ружа Игнатова?

„Криптокралицата” или българката, участник в една от най-големите измами с криптовалута в историята, изчезна безследно през октомври 2017 г. Тя пътува с нискотарифна компания с полет от София до Атина и оттогава е в неизвестност. Различни са версиите за нейното местонахождение, като не се изключва и вероятността тя да е отвлечена или убита. От полицията в САЩ съобщават, че е твърде вероятно тя да е с напълно променен външен вид и неразпознаваема. През юни 2022 г. Ружа Игнатова бе добавена в списъка с 10-те най-издирвани престъпници на ФБР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама