Агония без финал: Втори ден парламентът остава без председател 

17:00, 20 окт 22 / Политика 25 2328 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Втори ден депутатите не успяха да изберат председател на 48-ото Народно събрание. След двудневни заседания, часове наред дебати в опитите партиите да намерят мнозинство за избор на председател и общо 5 гласувания, до консенсус така и не се стигна. Така агонията ще продължи и утре, но вероятно с различни кандидати. 

Какво се случи днес?

След като вчера „Продължаваме промяната“ оттеглиха предложения от тях Никола Минчев, сутринта започна борба за поста от четирима кандидати – Кристиан Вигенин от БСП, Йордан Цонев от ДПС, Росен Желязков от ГЕРБ и Петър Петров от „Възраждане“. Никой от тях обаче не получи достатъчно гласове. Така на балотаж отидоха Желязков и Цонев, които бяха спечелили най-много гласове. На балотажа обаче отново не се стигна до решение. Затова депутатите се оттеглиха в едночасова почивка, която всъщност продължи повече от очакваното, което даде надежда, че може да се намери различно решение на кризисната ситуация. Уви нови предложения се появиха, но и те не доведоха до решение, а само отключи нови още по-заплетени спорове.

Спорове, вместо решения

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов повторно лансира идеята на десницата за ротационно председателство. Тя обаче отново не срещна подкрепа, защото част от партиите се усъмних, че предложението е в разрез с Конституцията.

ГЕРБ-СДС обявиха, че оттеглят кандидатурата на Росен Желязков, с аргумента, че са готови на компромис и друг подход. Десислава Атанасова даде като пример най-възрастният или най-опитният депутат да поеме поста, както и той да бъде излъчен от третата политическа сила.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев пък подчерта, че според Конституцията най-възрастният открива заседанието, но след това парламентът избира председател. „За нас е важно председателят да има опит и да ръководи ефективно парламента в краткия му живот. В тази зала има хора с този опит“, каза Василев, цитиран от „Клуб Z“. Според него лесно може да се прецени кой е „неконфликтен“ и „няма да взривява залата“, което автоматично дисквалифицира него самия като кандидат.

От  „Продължаваме промяната“ пък предложиха лидерите на всички парламентарно представени партии на публични консултации. Те направиха и персонална покана към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

От ГЕРБ обаче отклониха поканата на ПП с мотива, че пленарната зала е достатъчно публична трибуна и нямало нужда от зрелища. 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов предложи друг критерий - хора, които нямат политически опит. „Да не предизвикват реакция - този не. Да предизвикват реакция - този кой е“, обясни Костадинов. Така „Възраждане оттегли Петър Петров, защото според Костадинов той е политическа фигура.

БСП и ПП изостриха тона помежду си

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че това, което парламентът предлага е „позор. „Това е най-тежкият удар върху парламентарната република и партийната система. Ние наливаме масло в огъня на онези, които искат да приключат с многопартийната система“, каза Нинова.

Според нея въпросът е „ставаме ли съучастници в този процес или намираме съгласие“. И отново повтори, че няма бюджет, за да „преведем хората през зимата“. Нинова отбеляза, че имала усещане, че „има съгласие за избори. Според нея не можело да се стигне до съгласие, защото някой се опитва отново да пакетира ГЕРБ, БСП и ДПС като статукво. Обвинението ѝ беше към „Продължаваме промяната.

„Не сме яли бой 6 години от задкулисието, за да позволяваме на някой, освен да ни открадне програмата, да ни открадне и образа“, каза Нинова, обръщайки се към депутатите от ПП.

Тя заяви, че социалистите са били склонни да оттеглят Кристиян Вигенин като номинация за председател на НС, но впоследствие се е оказало, че съгласие около най-възрастния със заместници от всички партии няма и затова няма да го направят. Според Нинова Вигенин отговаря на всички критерии.

„За пръв път виждам едно нормално говорене в парламента, една култура на изслушване. Идеята за прозрачност е най-демократичната, не трябва да се притесняваме. Показваме нова политическа култура и това е промяна“. Нинова отвърна, че най-острият тон в залата са държали помежду си от „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ. Според нея добрият тон няма никакво значение, ако накрая няма резултат.

И спор за критериите

И така споровете продължиха. ДПС си поддържаше кандидатурата на Йордан Цонев, защото имал „огромен парламентарен и житейски опит. Настимир Ананиев от ПП пък призова всички партии да предложат своите критерии. „Единственият критерий е да е народен представител и нищо друго“, каза съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов, позовавайки се на Конституцията.

Асен Василев поясни, че конституционният критерий се е оказал недостатъчен. И допълни, че от ПП не предлагат формални критерии, а дискусия. Тома Биков от ГЕРБ добави, че според него проблемът не е в това, че няма неподходящи хора. „Не можем да изберем председател, защото всяка от партиите не може да гласува за кандидат на другата партия. Това е политически проблем. Не търсим най-подходящия кандидат, а избираемия кандидат. Това е политически разговор“, каза Биков и допълни, че ако се създаде някакво мнозинство, то би могло да преразгледа впоследствие и председателското място. „Трябва да има технически критерий, за да е ясно, че аз не съм гласувал за кандидат на „Продължаваме промяната“. Има достатъчно възможности“, каза Биков.

Според съпредседателя на „Демократична България Христо Иванов проблемът не е просто в една или друга личност. „Въпросът е в политизирането на процеса. Това е, което блокира партиите. Има голямо фрагментиране. Ние предложихме няколко варианта на база на ротация като идеята за споделяне на власт. Да се разхвърля властта. Това трудно става в една персона. Трябва да търсим вариант, който да обедини 240 депутати, за да не бъде никой в риск да бъде атакуван, че се е събрал с еди-кои си. Има някакво движение напред, да се надяваме, че ще има политическо решение“, каза още Иванов.

Така ГЕРБ предложиха на депутатите да се обединят около кандидатурата на Вежди Рашидов, като най-възрастен и опитен народен представител, но той сам заяви, че оттегля своята номинация, и изнесе емоционална реч пред своите колеги в залата.

И се стигна до поредното гласуване на новите номинации. ДПС поддържаше Йордан Цонев. „Възраждане предложи Цвета Рангелова. Нинова заяви, че БСП продължава да поддържа Вигенин. Отново никой не събра достатъчно гласове и се стигна до балотаж между Йордан Цонев и Кристиян Вигенин. Отново без решителен резултат

Така изборът на председател на 48-ото Народно събрание отново е отложен за третия ден от първото заседание. 

Ако не се избере председател на Народното събрание, институцията не може да започне работа. Така законодателната дейност в страната на практика ще блокира - във време, в което България трябва да приеме бюджет за следващата година, както и законодателство по Плана за възстановяване. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама