Eто кой взе „Букър“ за политическа сатира

19:30, 19 окт 22 / Култура 25 1371 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Писателят Шехан Карунатилака печели наградата „Букър“ за 2022 г. за политическата сатира „Седемте луни на Маали Алмейда“, чието действие се развива през 1989 г. по време на гражданската война в Шри Ланка.

Произведението е също история за призраци и детективски роман. Главният герой е фотограф, комарджия, гей, който открива, че е умрял и започва да търси убийците си. Той се събужда в нещо като небесна визова служба със стряскащ бюрократизъм. Разчлененото му тяло потъва в езеро. Във време, когато сметките се уреждат от ескадрони на смъртта, атентатори-самоубийци и наемници, списъкът със заподозрените е потискащо дълъг, пише сайтът на наградите.

Дори и в задгробния живот Маали няма време. Разполага със седем луни, или една седмица, за да се опита да се свърже с мъж и жена, които обича най-много, и да ги заведе до скривалище със снимки, които разкриват истинския ужас на жестокостите, както и чуждестранното и местно участие в тях.

При написването на книгата Карунатилака се вдъхновява от два романа на Кърт Вонегът – „Галапагос“ (1985) и „Синята брада“ (1987).

Председателят на журито Нийл Макгрегър заяви при обявяването на наградата на церемония в Лондон в понеделник вечерта, че „Седемте луни на Маали Алмейда“ „отвежда читателите на пътешествие, едновременно ужасяващо и хумористично - отвъд живота и отвъд смъртта, към тъмното сърце на света. Там, учудващо и окуражаващо, откриваме нежност, смях, вярност и любов“.

Победата на Карунатилака идва в момент, когато Шри Ланка се възстановява от година на социални, политически и икономически сътресения, по време на които антиправителствените протести доведоха до оставката първо на министър-председателя Ранил Викремесингхе, а след това и на президента Готабая Раджапакса.

Приемайки наградата, Карунатилака заяви: „Щях да прочета имената на всички журналисти, активисти, политици, цивилни, невинни, които са били убити от държавата или от онези, които ѝ се противопоставят, през моя живот в Шри Ланка. Но ако направя това, щяхме да сме тук цяла нощ“.

„Надеждата ми за „Седемте луни“ е в близко бъдеще - 10 години или колкото е необходимо, тя да бъде прочетена в Шри Ланка и там да са разбрали, че тези идеи за корупция, расова борба и покровителстване не са проработили и никога няма да проработят... Надявам се тя да бъде прочетена в Шри Ланка, която да се учи от случващото се, и че „Седемте луни“ ще бъде в раздела за фентъзи в книжарницата - до драконите и еднорозите, и няма да бъде приемана за реализъм или политическа сатира“.

Карунатилака разказа, че когато е разбрал, че е в дългия списък на „Букър“, съпругата му е била на опашка за бензин от четири дена, а той е водел децата на училище.

Шехан Карунатилака е роден през 1975 г. в Шри Ланка. Израства в Коломбо, учи в Нова Зеландия. Живее и работи в Лондон, Амстердам и Сингапур и се връща в Шри Ланка. Преди да публикува дебютния си роман през 2010 г., работи като копирайтър в рекламата, пише статии за „Гардиън“, „Нюзуик“, „Ролинг  стоун“, Джи Кю, „Нешънъл джиографик“ и др. Свири на баскитара в ракгрупи от Шри Ланка.

След това установява, че може да изследва обществото в Шри Ланка с хумор. Дебютният му роман „Китаец: Легендата за Прадеп Матю“ пренася читателите в корупцията в света на крикета в Шри Ланка през 80-те години на миналия век. Карунатилака го описва като „пиянска детективска история“. С него той печели няколко награди, включително литературната награда на Британската общност, пише БТА.

Карунатилака е тийнейджър през 1989 г., когато се развива действието на романа „Седемте луни на Маали Алмейда“ - период, който той описва като „най-мрачния в нашата история“, с множество фронтове на конфликт - между силите на ООН и Тамилските тигри, както и между правителството и недоволните работници и студенти. Улеснява го това, че този период е добре документиран. В „Седемте луни на Маали Алмейда“ той разглежда тази мрачна глава от историята със сатиричен тон и компенсира ужаса от насилието с хумор. Използва призраци, защото „не липсват трупове или неспокойни духове“.

Карунатилака сега работи по две детски книги, сборник с разкази и се надява да започне нов роман, който да не му отнеме 10 години.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама