Слави Трифонов: НС да върне ветото срещу Северна Македония

10:12, 19 окт 22 / Политика 25 1878 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Събранието в Северна Македония е гласувало единодушно нов закон за фондациите и сдруженията. С този закон целта е изпълнена, а тя е да се забранят всички български сдружения, кръстени на герои от нашата история. Които впрочем са герои и на тяхната малко по-далечна история. Защото какво е Иван Михайлов за Македония, освен герой, пише във Facebook лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Гоненията срещу всичко българско в Северна Македония продължава с пълна сила. Дори след падането на българското вето, то придоби още по-големи и уродливи размери. Което не е изненада. Ако Европейският съюз все още държи на човешките ценности, които прокламира, трябва веднага да замрази кандидатурата на Северна Македония за членка на съюза. Северна Македония за пореден път показа, че не е държава, достойна за съюз, където човешките права и правото за самоопределяне са основополагащи“, заяви Трифонов.

„Татари и фашисти“: Македонци хвърляха яйца по новия български център в Охрид

„За България е ясно какво трябва да направи - първо, Външно министерство трябва да привика за обяснения извънредния и пълномощен посланик на Северна Македония у нас. Второ, което е най-важно - след започването на работата си, новото Народно събрание е длъжно да върне ветото на България срещу Северна Македония. България е там, където има и само един българин. Но въпросът е - има ли българи в нашия нов парламент, които разбират това и на които им пука? Предстои да видим“, пише още той.

Българските клубове „Цар Борис Трети“ в Охрид и „Иван Михайлов“ в Битоля, които предизвикаха силно напрежение в Северна Македония, вероятно ще трябва да сменят имената си, след като македонският парламент форсира приемането на законодателни промени, които да задължат фондациите, съюзите и други организации, според които те не могат да имат спорни имена според критериите в страната.

Те трябва да избягват имена, които в миналото са „били свързани с расова, религиозна, национална, етническа и друга нетърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, екстремизъм или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх“, пише Mediapool.

Според промените организациите са длъжни в тримесечен срок от влизане в сила на законовите промени да хармонизират своите имена и цели и дейности.

Законовите промени вероятно ще генерират ново напрежение по оста Скопие – София, което може да стане причина за забавянето на евроинтеграцията на Северна Македония. По-късно ВМРО-ДПМНЕ продължи с антбългарските послания, като лидерът ѝ Християн Мицкоски каза, че ще работи за скъсването на договора за приятелство между двете държави.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама