Радев: Историята няма да прости на войнолюбците

09:45, 19 окт 22 / Политика 25 1982 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Въпреки краткия живот на последните парламенти всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България и Европа времена. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към депутатите, след като положиха клетва в 48-ото Народно събрание. Той изрази надежда този парламент да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност и очерта кои трябва да са основните му приоритети.

По думите му е нужен разум, кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във време на тежки изпитания. „Всички съзнаваме, че 48-ото Народно събрание е изправено пред редица неотложни въпроси, чието решаване следва да бъде от този парламент независимо колко дълго време ще съществува. Затова и парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде удавено в скандали“, заяви Румен Радев.

Той изтъкна, че хората очакват решения в борбата с бедността, с високите цени и ниските доходи, а социалната криза неизбежно влече и ръст на престъпността. Според президента именно тук мерките трябва да бъдат решителни и незабавни. 

По думите му бюджетът за 2023 г. трябва да бъде приет до края на годината и затова изрази надежда бързо да бъде сформирано правителство, което да разработи бюджет съобразно обществените предизвикателства. „Ако това не стане, служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет. Ако стигнем дотам, аз ще призова към него да се подхожда професионално и отговорно, а не предизборно“, заяви държавният глава, цитиран от bTV. 

За пореден път: Депутатите се заклеха в името на България

Той очаква и да се разгледат разработените от служебното правителство мерки за компенсиране на потребителите от високите цени на енергоносителите. „Основен приоритет в работата на парламента и на правителството неизменно е гарантирането на националната сигурност. Днес в тази обстановка това означава укрепване на собствения отбранителен капацитет и ускоряване на модернизацията на въоръжените сили, която боксува от години. Затова и още днес служебното правителство ще внесе приетата от него програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната и проекта за вторите осем самолета“, каза още Румен Радев, допълвайки, че се надява те да бъдат разгледани и приети в ускорен порядък от депутатите.

Той очаква и да се разгледат разработените от служебното правителство мерки за компенсиране на потребителите от високите цени на енергоносителите.

Нека не се противопоставя националната сигурност на социалната политика – без сигурност, няма инвестиции, няма силна икономика и няма пълноценна социална политика“, изтъкна държавният глава. 

Като законодателни приоритети Радев заговори за борбата с корупцията, проблемът с фактическата недосегаемост на главния прокурор, справянето със злоупотребата с власт и грубото погазване на правилата в ежедневието, например по пътищата от пияни и дрогирани шофьори.

Държавният глава използва речта си, за да изтъкне своето мнение по отношение на позицията на България относно предоставянето на военна помощ за Украйна. Той сравни партиите, които подкрепят това с войнолюбци", на които историята няма да прости. „Историята няма да прости на тези, които лекомислено или от корист, тласнат страната към войната. Най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие, но с лекота залагат живота на българите. Имало го е преди, за съжаление, някои го правят и днес“, заяви президентът, цитиран от „Сега“. По думите му основната задача на политиците трябва да бъде да пазят настрана България от пожара на войната.

Наскоро той пряко обвини ДБ именно във войнолюбие, в същия дух е правил коментари и спрямо ПП.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама