Вежди Рашидов: Най-добрият пророк на бъдещето е миналото

09:13, 19 окт 22 / Политика 25 1935 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Най-добрият пророк на бъдещето е миналото. Това каза в речта си Вежди Рашидов, който председателства първото заседание на Народното събрание, като най-възрастния народен представител.

„Предвид бялата ми коса и брада, на мен се падна честта да открия този парламент. Някои казват, че с възрастта човек помъдрява, други казват, че само тялото остарява. Живях дълго, видях много и все още търся отговора“, каза още той. 

„Седейки днес пред вас си спомням как като малко момче мечтаех да открия света. Как дойдох в големия град да се изуча, борих се да побеждавам. Спомням си началото с дългата коса, наказанието, смяната на имената. Помня революцията на палатките, градинката Кристал, Града на истината, мразовитата зима на 1997 г., когато носихме чай на барикадите. Помня протестите и хората зад мегафоните. Разказвам всичко това, защото мъдростта се ражда в паметта, а тя е изградена от спомени. Най-добрият пророк на бъдещето е миналото. Всички тези години издигахме едни и сваляхме други. По пътя допуснахме грешки и допуснахме не малко несгоди“, допълни Рашидов, цитиран от БГНЕС.

„Едни се пребориха, много други страдаха, трети избягаха. Сега стоим тук всички заедно след поредната тежка кампания. Едни чегъртани, други обидени, трети забравени, четвърти обругавани, пети - анатемосани. И пак се чудим как, защо, накъде?

За пореден път: Депутатите се заклеха в името на България

През последните месеци се потопихме в реки от речи, опорки, заклинания. Заляхме всичко с обиди и причинихме страдание. Затова ви моля, колеги: мислете. Знам, че най-лесният път е агресията и отрицанието. Но агресията ражда само агресия. Отрицанието води до отрицание. До кога така? Знам, че потънали в кризи и проблеми губим посоката си - днес е токът, утре хлябът, после война. Объркани така, затъваме все по-дълбоко в антиутопия, в която войната е мир, свободата - робство, невежеството - сила.

На тази висока трибуна да помним, че всеки има живот, близки и достойнство, а зад нас стоят хиляди хора със своите мечти и надежди. Да се борим, но да не се убиваме, призова Рашидов.

Моля ви, колеги, мислете! Знам, че всички сме различни, но само от нас зависи какво ще сътворим. Моля със смирение, нека този път излезе нещо по-добро от всичко това, каза още той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:28, 19 окт 22

Срам и позор за българският парламент един алкохолик, биещ полицаи, и неспазващи законите на страната, да открива ! Аз пък помня как се наливаха и се тъчеха мисля, че беше в бирхалето на Царя, а гладните и премръзнали ги гледахме през стъклата. И тогава започна разграбването на труда ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама