НАТО спешно дава на Украйна системи за борба с руски и ирански дронове

08:25, 19 окт 22 25 1913 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Северноатлантическият алианс скоро ще предостави на Украйна стотици единици оборудване за противодействие на безпилотни летателни апарати. Tова заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Берлинския форум за външна политика, пише „Сега“. 

„През следващите дни НАТО ще достави на Украйна системи за борба с дронове, стотици станции за активно заглушаване, за да им помогне да реагират на тази конкретна заплаха, включително и от ирански дронове“, заяви генералният секретар на Алианса.

Според него „е необходимо не само да се предоставят на Киев обещаните системи за противовъздушна отбрана“, но и да се увеличат доставките на този вид оборудване. 

Столтенберг нарече събитията в Украйна миналата седмица най-сериозната ескалация от 24 февруари насам и подчерта, че алиансът ще продължи да оказва необходимата помощ на Украйна.

От 10 октомври, след като руските военни започнаха да нанасят масирани удари по военни и енергийни обекти в Украйна, официален Киев съобщава за атаки срещу инфраструктура с помощта на „дронове камикадзе“. Руски официални лица потвърдиха използването на БПЛА Орлан-10, Ланцет, Иноходец и Геран-2 в Украйна. Последният, според украинските власти, е версия на иранския боен дрон тип „Шахед“. Още през лятото САЩ заявиха, че Вашингтон разполага с информация за плановете на Иран да предостави на Русия до няколкостотин дрона, включително безпилотните самолети Shahed-191 и Shahed-129.

През август „Вашингтон пост“ публикува статия, в която се твърди, че Иран доставя на Русия свои дронове, припомня БГНЕС. Впоследствие подобни твърдения бяха отправени и от служители на американската администрация. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече тези съобщения лъжа. Песков заяви, че Кремъл не разполага с информация за закупуването от Русия на ирански дронове - въпрос, който трябва да бъде прехвърлен към Министерството на отбраната. Той също така подчерта, че Русия използва дронове местно производство.

В края на септември иранският външен министър Хосейн Амир Абдоллахиан заяви, че Техеран не подкрепя нито една от страните в конфликта в Украйна и се противопоставя на доставките на чуждестранно оръжие както за Киев, така и за Москва.

В същото време във вторник бе обявено, че Иран е обещал да предостави на Русия ракети земя-земя, в допълнение към повече дронове. Това са казали пред „Ройтерс“ двама висши ирански служители и двама ирански дипломати. Според агенцията това е ход, който вероятно ще вбеси Съединените щати и други западни сили. Сделката беше договорена на 6 октомври, когато първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер, двама висши служители от могъщата Революционна гвардия на Иран и служител от Върховния съвет за национална сигурност посетиха Москва за разговори с Русия относно доставката на оръжията.

1/3 от енергийните мощности на Украйна са поразени

Военната обстановка е напрегната, съобщи новият командващ руските войски в Украйна генерал Суровикин. Той беше назначен на този пост след провала на първоначалните цели на така наречената от Москва „специална военна операция“.

„Новата стратегия на руската армия не е да напредва с високи темпове, а методично да смила противника“, заяви генералът.

През последните дни Русия методично бомбардира и унищожава украинската енергийна система. По думите на президента на Украйна Володимир Зеленски една трета от енергийните мощности на страната са извън строя, предаде bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама