Полицаи с положителни дрога тестове: Осъзнаха, че не работят

14:00, 18 окт 22 25 2983 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Дни след като беше обявено, че и полицаите ще бъдат проверявани за алкохол и дрога, тестването вече започна по места. А служителите на МВР се оплакаха от некоректни тестове за наркотици. Със същите тестове проверяват и шофьорите, а те отдавна сигнализират за фалшиви резултати. 

Реакция от полицията нямаше. Налагаше се с кръвни тестове заловените на пътя да доказват, че не са употребили наркотични вещества. Всички неудобства покрай тази процедура обаче оставяха неприятното усещане у хората, че тази нередност не се поправя, а просто подминава. До следващия път. И то отново за тяхна сметка. 

Сега обаче жертва на неработещите тестове станаха самите полицаи. Тази сутрин зам.-председателят на управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР Генади Тенев обяви пред Нова телевизия, че практиката през годините показвала, че тестовете не показват реални резултати. Той заяви, че синдикалната организация подкрепя тестването на униформените, но не одобрява начина, по който това се прави

Има доста обезпокояващи неща, да не кажем и незаконосъобразни“, смята той. Синдикалистът обяви, че вече има служители на реда, които са дали положителен резултат при тестването за наркотици. Това обаче се дължало на лекарства, които приемат.

„Първо ще излезе фактът, че в МВР се използват лекарства за успокояване, което от години нашата организация е правила два пъти изследване и сме го подчертавали – от високия стрес и натоварване, но това се крие от МВР. Сега ще излязат и тези резултати от тестовете“, категоричен е Тенев.

Това е поредно безумие на МВР, твърди зам.-председателят на СФСМВР. По думите му над 200-300 лекарствени средства съдържат вещества, които могат да бъдат отчетени от полевия тест.

Тестът като покаже, следват редица мероприятия, които стигат до отстраняване от работа и унижаване на служителя. Не знаем МВР какво ще направи, за да компенсира тези хора за това, което преживяват в момента“, каза Генади Тенев и подчерта, че Синдикалната федерация ще иска някаква компенсация от МВР, защото служителите са унизени.

Какви са въпросните тестове? 

От вътрешното ведомство посочват пред БНТ, че проверката на водачи за управление на МПС след употреба на наркотични вещества и техни аналози се извършва със стандартни тестове, с които се тестват водачите в почти цяла Европа - Drug test 5000 – доказателствен анализатор. Те са производство на фирма Drager – Германия, която е избрана чрез обществена поръчка, а критериите са посочени в нея.

Редът за установяване на наркотични вещества и техните аналози при управление на МПС се определя от Нареба №1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози.

При наличие на изследване от кръвна проба, установените стойности са определящи пред тези от теста, е записано в Закона за движение по пътищата. Същото важи и за служителите на МВР.

До излизане на резултата от кръвна проба тече вътрешна проверка и служителят продължава да изпълнява служебните си задължения. При отрицателен резултат проверката се прекратява и не се образува дисциплинарно производство. При потвърждаване на положителния резултат или отказ от кръвна проба се образува дисциплинарна производство.

За извършените проверки е разпоредено да се изготвят ежемесечни справки, които отразяват броя извършени проверки и установените нарушения и предприетите мерки спрямо служителите. В момента текат проверки на случаен принцип в различни структури на МВР.

Припомняме, че само преди дни шофьор осъди МВР за фалшиво положителен тест за наркотици. Заради него той е бил задържан, колата - му спряна от движение, а книжката му – отнета. Мъжът чакал няколко месеца окончателния резултат от кръвните проби, които се оказали отрицателни. По казуса има окончателно решение на Върховния административен съд. Потърпевшият Андреан Карпаров твърди, че бил принуден да заплати кръвния тест, за да му върнат книжката. Без свидетелство за управление на МПС бил близо половин година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 davidof 16:01, 18 окт 22

оферта за международни финансови услуги
Добро утро дами и господа
Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги.
Ние предлагаме заеми с лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 1500 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години.
Свържете се с нас за повече информация.
Имейл: [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама