Туристически маршрут представя софийските мозайки

19:14, 18 окт 22 / София 25 2061 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Регионалният исторически музей в София и фондация „Балканско наследство“ представят проекта „Маршрут на мозайките в София“. Инициативата включва екстериорна изложба, туристически маршрут до 12 избрани обекта на античното и модерното мозаечно изкуство  в София, както и двуезична интернет страница (на български и английски).

По-голямата част от античните мозайки в древна Сердика, украсявали частни и обществени сгради през III – VI в., са разкрити по време строителни дейности през 20 и 21 век и днес са съхранени и експонирани на оригиналното си място на откриване или в музейна среда. Мозайките, създадени в София през различни години на XX век отразяват тенденциите, както в модерното българско изкуство при декорацията на религиозни и обществени сгради преди 1944 г., така и на тези моделирали  облика на обществените пространства у нас през 70-те и 80-те години на XX в.

Постерната изложба ще може да бъде видяна в периода 18 октомври - 1 ноември 2022 г. в Градската градина пред Народен театър „Иван Базов“.

„Маршрут на мозайките в София“ е проект на фондация „Балканско наследство“, подкрепен от Софийска община по програма „Култура“, направление „Културно наследство и социализация“ за 2022 година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама