Фашист ли е новият председател на Сената в Италия?

11:00, 17 окт 22 / Свят 25 2004 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В Италия тази седмица започват консултации за съставяне на нов кабинет. Очаква се президентът да връчи мандат на Джорджа Мелони, чиято крайнодясна партия „Братя на Италия“ спечели изборите през септември.

Противоречиви фигури от партията ѝ предизвикаха общественото внимание – като новият председател на Сената.

Кой е Игнацио Бенито Ла Руса?

Новият председател на италианския Сенат е 75-годишният Игнацио Бенито Ла Руса, един от основателите на профашистката партия на Мелони.

Баща му е бил секретар в партията на Бенито Мусолини, а след войната е избран за сенатор от Италианското социално движение - партия, създадена от последователите на фашизма. Оттам започва и политическата кариера на Игнацио Ла Руса.

Той е министър на отбраната в четвъртото правителство на Берлускони, през годините е бил вицепрезидент на Камарата и вицепрезидент на Сената. По образование е криминален адвокат, женен с три деца.

Във видео от 2018 г. пред италианските медии Ла Руса показва в дома си колекцията от фашистки реликви, снимки, медали и статуята на Мусолини, а под нея и комунистически символ, петолъчката, пише bTV.

Призив да се използва поздрав с опъната ръка

По време на COVID пандемията Ла Руса провокативно прикани в социалните мрежи да бъде използван римският поздрав на опънатата ръка, използван от фашистите и нацистите, определяйки го като „антивирусен“. Впоследствие постът беше изтрит, а отговорността прехвърлена на негов сътрудник.

Името на Ла Руса беше договорено за една нощ и беше избран със 116 гласа „за“, въпреки празните бюлетини на дясноцентристките съюзници от Forza Italia на Силвио Берлускони и благодарение на подкрепата на най-малко 17 сенатори от лявата опозиция.

Така Игнацио Бенито Ла Руса стана вторият човек в Италия след президента Матарела.

Първото заседание на новия парламент откри 92-годишната Лилиана Сегре, оцеляла от Холокоста и доживотен сенатор. В свята реч тя напомни на парламентаристите за 100-годишнината от похода на Мусолини към Рим и мрачните времена на фашисткото правителство. А новоизбраният президент на Сената ѝ подари букет от бели рози.

Силвио Берлускони отново ще е сенатор

9 години след окончателната присъда за данъчни измами отново сенатор е и Силвио Берлускони. И отново беше в светлината на прожекторите, след като във видео от заседанието се вижда как Берлускони след разговор с Ла Руса удря писалката си по плота и рязко затваря папката.

Сега в Италия на ход е президентът Серджо Матарела, който ще започне официални консултации с политическите партии на 19 или 20 октомври.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама