НАТО и Русия започват ядрени учения

10:52, 17 окт 22 25 2112 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

НАТО започва планирани ядрени учения, които ще продължат до 30 октомври, съобщиха от военния алианс. Целта на ученията е да подсигуряват ефективност на сдържането на НАТО. Става дума за рутинна, повтаряща се тренировъчна дейност, която не е свързана с никакви текущи световни събития, уточняват от НАТО.

Тренировъчни полети се провеждат в Белгия, която е домакин на ученията, планирани са и полети над Северно море и Великобритания. Над Северозападна Европа ще летят десетки самолети. Учението ще продължи до 30 октомври.

В „Steadfast Noon“ участват 14 държави и близо 60 самолета от различни типове, включително бойни самолети четвърто и пето поколение, както и самолети за наблюдение и самолети цистерни. Както и през предходните години, така и на тазгодишното учение ще участват американски бомбардировачи B-52 - те ще летят от военновъздушна база в Северна Дакота. „Steadfast Noon“ се организира всяка година от различен съюзник от НАТО, пише „Сега“.

Новата стратегическа концепция на Алианса, приета от съюзническите лидери на срещата на върха в Мадрид през юни, изяснява, че „основната цел на ядрения капацитет на НАТО е да запази мира и да възпре агресията“, посочва говорител на НАТО и подчертава, че „докато съществуват ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз. Целта на НАТО е по-безопасен свят за всички. Ние се стремим да създадем среда за сигурност за свят без ядрени оръжия“.

Приблизително по същото време руската армия организира ядрено учение, наречено „Гром“. За първи път след Карибската криза ние сме изправени пред пряка заплаха от ядрен удар, която остава, докато всичко върви както е сега“, каза американският президент Джо Байдън на среща на демократите в Ню Йорк.

Русия затвори седем района на Баренцово море за ученията, съобщават руски медии. През следващите седмици руските военни ще проведат учения на стратегическите ядрени сили за втори път от началото на годината. Според САЩ това учение, което обикновено включва всички компоненти на ядрената триада, ще се проведе преди края на октомври и ще продължи няколко дни. Те „ще включват изстрелване на ракети и разполагане на стратегически оръжия“, каза координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. 

Според CNN във Вашингтон смятат за „безотговорно“ решението за провеждане на учения по време на войната и след преките ядрени заплахи, от Дмитрий Медведев и Путин.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама