Атака с дронове камикадзе срещу Киев

08:15, 17 окт 22 25 2050 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Две експлозии са се чули рано тази сутрин в украинската столица Киев, предаде АФП. Това става седмица след руските удари срещу града. Малко преди взривовете са прозвучали сирени за въздушна опасност.

Украинската столица Киев беше ударена от дронове-камикадзе, написа в Телеграм Андрий Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент. „Руснаците смятат, че това ще им помогне, но тези действия приличат на агония“, каза още Ермак.

„Русия отново удари Сумска област. Противникът е поразил инфраструктурни обекти. Вече е известно, че в резултат на вражеската атака има пострадали хора“, съобщи на страницата си в Телеграм председателят на Сумската областна държавна администрация Дмитрий Живицки.

На 10 октомври руски ракети се изсипаха над Киев и други украински градове в най-голямата вълна от удари за последните месеци. Атаките убиха 19 души и раниха 105 други, предизвиквайки международни критики. На следващия ден, 11 октомври, Москва предприе нови удари в по-малък мащаб срещу енергийна инфраструктура в Западна Украйна, далеч от фронта.

Интензивни боеве при Донецк

Интензивни боеве между руски и украински сили се водят около два града в района на Донецк в Източна Украйна, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Украинските войски държат стратегическия източен град Бахмут въпреки многократните руски атаки. Ситуацията в региона на Донбас остава много трудна, каза украинският президент. Очаква се днес Европейският съюз да засили военната си подкрепа за Украйна.

Украинският президент заяви, че се водят интензивни боевете около градовете Соледар и Бахмут в Донбас. Володимир Зеленски посочи, че заради руските ракетни атаки в някои райони на Украйна, трябва да бъде ограничено електроподаването, за да се осигури стабилно функциониране на цялата система.

Междувременно руските военни обявиха, че са пресекли опити на украинците за настъпление към Херсон в южна Украйна. Властите в руската Белгородска област обвиниха украинската армия в нов обстрел по областния център и други населени места. Разследва се случаят, при който въоръжен мъж откри стрелба по време на обучение на доброволци за участие във войната в Украйна. При инцидента загинаха 11 души, а други 15 бяха ранени.

Стрелба и жертви в руска тренировъчна база

Украинският обстрел възпрепятства рестартирането на Запорожката атомна електроцентрала, което ще бъде невъзможно, докато фронтовата линия не бъде изместена от централата, заяви пред агенция ТАСС Владимир Рогов, председател на движението „Ние сме заедно с Русия“. Що се отнася до състоянието на нещата в самия завод, според Рогов „всичко се подобрява, договорите със служителите се преподписват според руските стандарти, тече систематична работа за възстановяване на реда, пише БНР.

Очаква се външните министри на ЕС на среща в Люксембург днес да одобрят мисия за обучение на 15 000 украински войници на територия на блока и отпускането на нови 500 милиона евро за доставка на оръжия.

Според представител на европейските институции това е голяма стъпка и първа подобна за ЕС.

Русия отново обстрелва центъра на украинската столица Киев, съобщи рано тази сутрин кметът Виталий Кличко, цитиран от УНИАН. Той призова хората да останат в укритията си.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама