Григор Димитров изпада от Топ 30

11:40, 16 окт 22 / Спорт 25 1980 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Първата ракета на България в професионалния тенис Григор Димитров ще изпадне от Топ 30 на световната ранглистата при обновяването ѝ в понеделник. Настоящият №24 в класацията на АТР ще отстъпи с осем позиции и ще заеме 32-ро място.

Това е най-ниското класиране на 31-годишния хасковлия от повече от половин година. За последно той беше извън първата трийсетица на 7 март 2022 г., когато се намираше под №35. В следващото издание на ранглистата бившият №3 се изкачи до 29-а позиция, а впоследствие прогресира и до 18-о място през юли и август.

Сегашният срив в подреждането се дължи на факта, че през тази седмица Григор загуби цели 360 т. от актива си, натрупани с достигането до 1/2-финал на „Мастърс“ в Индиън Уелс (САЩ) през 2021 г. През миналия сезон мартенската класика в Калифорния се проведе в началото на октомври заради разместванията в календара покрай пандемията от COVID-19.

Същевременно Димитров пропусна възможността да натрупа нов актив, отказвайки участие в предварително заявения турнир от категория „АТР 500“ в казахстанската столица Астана (3-9 октомври). За последно той игра в надпреварата от категория „АТР 250“ в София в последната седмица на септември, като загуби още първия си мач - 3:6, 6:7 (3) срещу Иля Ивашка във II кръг в „Арена Армеец“.

От утре българският топтенисист ще участва в един от любимите си турнири - „АТР 250“ в Стокхолм (17-23 октомври), на който през 2013 г. спечели първата от своите общо осем титли в професионалния тур. Тази година нашият представител е поставен под №6 в шведската столица и жребият определи да започне в I кръг с мач срещу чеха Иржи Лехечка (№76 в ранглистата).

Двамата вече имат един официален двубой помежду си, спечелен от Григор с 6:4, 4:6, 6:3, 7:5 на старта на Australian Open в началото на настоящия сезон. При нов успех срещу 20-годишния Лехечка Димитров ще се изправи във II кръг срещу победителя от двойката Емил Руусувуори (Финландия) - Жоао Соуза (Португалия).

Първият поставен тенисист, който българинът може да срещне (на 1/4-финал), е №3 в схемата Франсис Тиафоу (САЩ), по право почиващ на старта. Водач в турнира е участващият с „уайлд кард“ световен №5 Стефанос Циципас, като гъркът е потенциален съперник на хасковлията на 1/2-финалите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама