Под 30% от българите са преминали обучение по първа долекарска помощ

11:11, 16 окт 22 25 1796 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Под 30% от българите са преминали обучение по първа долекарска помощ. Това показват резултатите от анкета, проведена от Българския Червен кръст, в която са участвали общо 820 човека, 251 са посочили, че са преминали курс за оказване на първа помощ. Желание да опреснят своите знания са заявили 216 от гласувалите. На 124 души се е наложило да приложат на практика, наученото в курсовете за първа долекарска помощ на БЧК.

Най-висока подготвеност в това отношение имат в скандинавските държави. Там 90 на сто от населението е обучено да оказва първа помощ, а средно за Европа процентът е 56. Седем от десет сърдечни ареста се случват на обществени места пред очите на хората, а оказването на помощ в първите минути е ключово за спасяването на живот. В случай, че отминат повече от 5 минути, дори и да бъде възстановен животът, мозъчната функция ще бъде нарушена. Вероятността човек да бъде спасен нараства чувствително, ако в рамките на първите минути се приложи и дефибрилация.

Повече от 150 години Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) е водеща организация в обучението и оказването на първа помощ в световен мащаб. Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец обучават всяка година над 20 милиона души по първа помощ, в която е включено и извършването на сърдечен масаж и на изкуствено дишане. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама