Стрелба и жертви в руска тренировъчна база

09:18, 16 окт 22 25 2312 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

11 души са били убити, а други 15 ранени при стрелба в руска тренировъчна база близо до границата с Украйна. Двама нападатели са открили огън по група доброволци, пожелали да се бият в Украйна на страната на Русия, предаде БНР.

Атаката, която от руското военно министерство определиха като терористичен акт, е станала в руския регион Белгород, недалеч от украинската Харковска област. Двамата нападатели са били застреляни. Те са открили стрелбата по време на военно учение. От военното министерство съобщават, че са били граждани на бивша съветска република, но повече подробности не се дават.

Мирът ще е възможен, когато руският терор стане невъзможен

Във видеообръщението си снощи украинският президент Володимир Зеленски информира, че на фронта най-тежка е ситуацията край стратегическия източен град Бахмут, към който са се насочили проруските сили на Донецк.

Въпреки че украинските войски са си върнали хиляди квадратни километри земя при последното настъпление на изток и юг, според официални лица, цитирани от Ройтерс, напредъкът вероятно ще се забави, заради очаквана по-решителна руска съпротива.

Боевете са особено интензивни в граничещите с Русия източни провинции Донецк и Луганск.

Зеленски каза, че общите човешки загуби на противника наближават 65 000. Такава е цената, по думите на Зеленски, за да могат шепа хора в Кремъл да игнорират реалността. Мирът ще е възможен, когато руският терор стане невъзможен, каза украинският президент.

Украинският президент заяви още, че руските ракети и дронове продължават да удрят украински градове, причинявайки разрушения и жертви.

Франция дава ПВО системи на Украйна

Франция ще обучи до 2000 украински войници на своя територия, заяви междувременно военният министър на страната Себастиан Лекорну в интервю за вестник "Паризиен". Той поясни, че  обучението ще продължи няколко седмици на три нива: общо бойно, специфични нужди и използване на отбранителни съоръжения, предоставени от западните съюзници.

Франция ще предостави на Украйна и системи за противовъздушна отбрана „Crotale“.  Министърът допълни, че се обмисля изпращането на още 6 мобилни артилерийски установки „Цезар“ в допълнение към вече предоставените 18.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама