Меджидиев: Повишените заплати на медиците бяха пиар акция на предишния кабинет

17:27, 15 окт 22 25 2184 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

По-високите заплати за медиците са били обещани, но не е бил осигурен финансовият ресурс. Товаобясни пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

„Нашият служебен кабинет е от два месеца това. Това са наследени събития. Докато са давани компенсации по време на извънредната епидемична обстановка, хората са били спокойни, но това не е регламент. Във всяко повишаване на цени и даване на високи заплати трябва да има устойчивост – да има бюджет, да се гласуват тези пари и за следващата година хората да са спокойни за възнагражденията си“, коментира Меджидиев, цитиран от Offnews.bg.

Той припомни, че служебният кабинет е отделил 10 млн. лв., за да се увеличат заплатите на работещите в Спешна помощ.

Същите са проблемите и със служителите на РЗИ, посочи министърът. Обявени са за държавна администрация, но не са повишени доходите им. Напълно подкрепям исканията им. Затова трябва да има максимално бързо парламент, за да може да се гласува бюджет и да бъдат компенсирани тези хора. Когато има нормално правителство и хората ще са доволни, подчерта Меджидиев.

Според подписания през април тази година Колективен трудов договор стартовата заплата за лекар трябваше да се увеличи на 2000 лв., 1500 лв. се очаква да е месечното възнаграждение за медицинска сестра и 900 лв. за санитар.

По-високите заплати трябваше да бъдат постигнати с подписания анекс към НРД 2022 между НЗОК и БЛС, с който се увеличиха цените на медицинските дейности. По-високите клинични пътеки обаче не доведоха да по-високи доходи за медиците, тъй като заради увеличените разходи, едва 41% от болниците успяха да постигнат фиксираните в КТД заплати. От БЛС обвиниха здравния фонд, че пести пари, за да ги върне в бюджета, вместо да ги разпредели между изпълнителите на медицинска дейност. От Касата контрираха, че плащат за извършена дейност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама