Вицепрезидентът: Партиите не мислят за кабинет, а по-скоро за нови избори

13:46, 15 окт 22 / Политика 25 2525 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Според вицепрезидента Илияна Йотова политическите сили от 48-ото Народно събрание не търсят диалог в опит да бъде съставено редовно правителство, а по-скоро се готвят за нови избори.

По думите ѝ е важно парламентът да заработи възможно най-бързо след първото му заседание на 19 октомври и е наложително е да се намери парламентарно мнозинство, което да излъчи редовен кабинет. Чакат около 21-22 закона, без които няма да получим европейското финансиране. Това е голяма отговорност и тя е отговорност на новите народни представители. Затова се надявам на този разум“, посочи вицепрезидентът, цитиран от БНР.

Тя обаче добави, че оптимизмът става все по-крехък заради посланията, които излъчват политическите лидери: „Във вчерашния ден дискусиите, които виждам на най-високо ниво от председатели на парламентарни формации, не чух нито един от тях да каже: „Ние искаме да управляваме с вас“. Всъщност, парламентарните партии ни оставиха впечатление на нас, българските граждани, че не желаят да правят правителство“.

„Нека не бързаме и предварително да зачертаваме възможността за редовно правителство. Все още се надявам на разума на политическите формации да се намери добра формула и добър вариант.", добави Йотова.

Според нея в момента нови избори биха били най-лошият вариант. Служебният кабинет ще продължава да изпълнява задачите си така, както ги е правил досега, колкото и трудно да е това, но ако някой си мисли, че ще направи следващата си предизборна кампания на гърба на служебния кабинет, това означава, не това, че примерно е виновен президентът или, че те са против служебния кабинет. Такива политици са срещу българския народ“, добави тя.

Йотова каза още, че идеята Володимир Зеленски да бъде поканен да направи видеообръщение на тържественото откриване на 48-ото Народно събрание е недопустима. „За мен е недопустимо президентът на Украйна да бъде част от процедурата в българското Народно събрание, в момент, в който страната му изпитва най-тежките мигове", каза още вицепрезидентът, цитирана от БТА. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама