Само за 7 месеца: В Салвадор арестуваха 55 000 престъпници

12:34, 15 окт 22 / Свят 25 2049 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Полицията на Салвадор арестува над 55 000 предполагаеми членове на банди, откакто президентът Найиб Букеле обяви война“ на престъпните групи преди седем месеца, съобщиха властите.

„Имаме над 55 000 ареста“ на предполагаеми членове на банди от март, когато на правителството бяха дадени извънредни правомощия да арестува такива заподозрени без заповед, заяви правосъдният министър Густаво Вилаторо. Този брой допълва задържането на други 16 000 заподозрени, извършено преди предоставянето на извънредни правомощия, предаде БГНЕС.

Вълната от арести е невиждана в страната с население от 6,5 милиона души, която е претърпяла десетилетия жестоки престъпления, ръководени от мощни банди като Мара Салватруча (MS-13) и Барио 18. „Ние печелим войната (срещу организираната престъпност) и ще продължим да изпращаме хиляди полицаи и войници всеки ден, за да арестуваме тези терористи“, каза Вилаторо, като поиска седмото поред удължаване на извънредните правомощия.

Полицията и военните са конфискували 1644 огнестрелни оръжия, 2026 превозни средства, 12 842 мобилни телефона и 1,2 милиона долара, добави Вилаторо. За да се справят с наплива от затворници, съдебните власти изграждат огромен затвор за 40 000 заподозрени престъпници в Теколука, селски район в централната част на страната. Очаква се затворът да бъде завършен до края на годината. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама