Център за съвременно изкуство на името на Кристо и Жан-Клод в Габрово

12:15, 14 окт 22 / Култура 25 2200 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Министерският съвет прехвърля на Община Габрово част от имот публична държавна собственост за създаването на Център за съвременно изкуство, на родения в Габрово авангардист Христо Явашев - Кристо и неговата съпруга Жан-Клод.

Какво ще представлява центърът за съвременно изкуство? 

Имотът се намира на ул. „Брянска“ №72 и представлява четириетажна сграда с площ 2 737 кв.м. Центърът ще съдържа както документална изложба за историята на семейство Явашеви в Габрово и детството на Кристо, така и изложба, представляваща изкуството на Кристо и неговата съпруга Жан-Клод, се посочва в решението на Министерския съвет.

Софийската градска художествена галерия с изложба в памет на Кристо

Проектът предвижда освен обширни изложбени зали, да има също и фондохранилища, зала за събития, ателиета за габровските художници със съвременни условия за работа - удобни за посещения на куратори, критици, колекционери и публика, резидентни студиа за гост-артисти, работилници за деца, карнавална работилница с изложбена зала, кафене и споделено пространство.

Характеристиките на сградата предоставят възможност за създаване и представяне на изкуство, а близостта ѝ до друга музейна институция - Домът на хумора и сатирата, дава възможност за оформяне на културен комплекс с интегриране на различни услуги.

От къде тръгва идеята?

Интересен е фактът, че още 1992 г. се заражда идеята да бъде създадена постоянна изложба с произведения на Кристо и Жан-Клод в Габрово. Това обаче така и не става факт, но усилията в тази посока са продължени от Сдружение „Нашето по-голямо Габрово“. През 2008 г. с решение на общинския съвет предложението получава подкрепа за създаване на Център за съвременно изкуство на името на художника и жена му. Така с договор, сключен с Кристо и братята му Стефан и Анани Явашеви от 2013 г., Община Габрово получава дарение от 50 постера и се ангажира да създаде Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод“ в срок от 10 години от подписването му.

Пускат пощенска марка, посветена на Христо Явашев - Кристо

През 2017 г. следват изложбите „Роден в Габрово“ и „Кристо и Жан-Клод“. Проектите са изложени в Музея на хумора и сатирата и се радват на голям успех и медийно внимание. Габрово вече е разпознаваемо място, свързано с корените на Христо Явашев, детството му и фамилната история. 

През 2020 г. в Художествената галерия „Христо Цокев“ пък бе открита и изложба „СъученициТЕ“, с творби на Дора Бонева, Ива Хаджиева, Драган Немцов и Христо Явашев – Кристо – израснали буквално в един двор. „Габровската колония“ – така Борис Попов нарича своите ученици. Четири талантливи деца, свързани преди повече от 7 десетилетия от детските игри и страстта да рисуват, всяко от тях вече утвърден творец с впечатляваща биография.

Габровската гордост 

Христо Владимиров Явашев (известен като Кристо) е американски скулптор, художник и авангардист от български произход. Прославя се заедно със съпругата си Жан-Клод дьо Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на Пон Ньоф – най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Както отбелязват в своя сайт, общото и най-съществено за творбите им е използването на плат, тъкан, текстил – на крехки, сетивни и временни материали, които предават временния характер на произведенията на изкуството.

Макрон откри опакованата Триумфална арка

Кристо и Жан-Клод асоциират краткото съществуване на своите творби с нежността и любовта, които човешките същества изпитват към всичко временно, нетрайно – каквото е и детството, и самият живот, и искат да предадат тези чувства към творбите си като допълнително естетическо качество. „Фактът, че работата не остава, създава спешност да я видим. Например, ако някой каже: „О, погледни вдясно, има дъга“, човек никога не би отговорил: „Ще я погледна утре“. Някои характеризират изкуството им като Environmental Art, изкуство на средата. Всички творби съществуват ограничено време и е невъзможно да бъдат запазени – с което са сродни с „пърформанс артс“.

Творците не смятат, че скриват предмета от света – напротив, разкриват го в различни измерения. Неговите контури все още са там, самият предмет – също, но начинът, по който той се възприема, е различен. Творбите им са способни да „разкриват, като скриват“ паметниците (Франк Ристер).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама