„Берлинале“ ще присъжда награда за най-добър телевизионен сериал

20:35, 14 окт 22 / Култура 25 2159 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

„Берлинале“ от следващата година ще започне да присъжда награда за най-добър телевизионен сериал, съобщи сайтът Дедлайн, позовавайки се на разпространено днес прессъобщение. 

Тази награда е първата по рода си на филмовия фестивал“, заяви артистичният директор на Берлинале Карло Шатриан. Според него новата награда ще подчертае стойността на кинематографична форма като сериалите и техния начин на отразяване на истории.

Тричленно жури ще определя носителя на приза за сериал на „Берлинале“.

След няколко издания, „объркани“ от коронавирусната пандемия, догодина проявата ще се завърне в обичайния си присъствен формат, отбелязва още сайтът Дедлайн. 

„Берлинале“ изключва от фестивала руски институции и делегации

Седемдесет и третото издание на Международен филмов фестивал в Берлин ще бъде организирано от 16 до 26 февруари. Основното място на провеждането му отново ще бъде Берлинският дворец на Потсдамер Плац. През 2022 г. за основните награди се състезаваха 18 филма от 15 страни, пише БТА. 

Първото „Берлинале“ е открито на 6 юни 1951 г. с филма „Ребека“ (1940) на Алфред Хичкок. По отношение на престиж проявата все повече се изравнява с кинофестивалите в Кан и Венеция. Ако по-рано губеше от по-големите си събратя, поне по отношение на звездно присъствие, то през последното десетилетие „Берлинале“ достигна ново ниво в това отношение. Посетителите са стотици хиляди, стотици филми се представят в различните фестивални секции и хиляди журналисти искат акредитация. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама