Себастиан Курц ще работи с производител на шпионски софтуер

09:49, 14 окт 22 / Свят 25 2076 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е основал компания за киберсигурност заедно с бившия главен изпълнителен директор на израелската компания Ен Ес Оу груп (NSO Group) Шалев Хулио, разработил спорния шпионски софтуер „Пегас“, става ясно от публикация във Facebook.

Себастиан Курц се оттегля напълно от политиката

Нуждата от защита на критични инфраструктури като енергетиката, водоснабдяването и здравеопазването от кибератаки нараства“, заяви Курц при обявяването на създаването на компанията „Дрийм секюрити“ с централа в Тел Авив. „Целта е да предложим решения за защита от такива атаки“, добави той.

Тридесет и шест годишният консерватор, който беше принуден да подаде оставка преди година заради обвинения в корупция, ще изпълнява длъжността президент на компанията, съобщи израелската медия „Глобс“, цитирана от БТА. Курц наскоро издаде книга за политическата си кариера, а в момента е собственик на консултантска фирма за международни компании и друга за инвестиции в технологии.

Стотици журналисти и политици били шпионирани чрез израелски софтуер

Партньорът му Шалев Хулио напусна Ен Ес Оу през август в рамките на „реорганизация“ на предприятието. През лятото на 2021 г. израелската компания се оказа в центъра на вниманието: консорциум от международни медии разкри, че телефонните номера на най-малко 180 журналисти, 600 политици, 85 активисти за правата на човека и 65 бизнес лидери са били шпионирани чрез нейния софтуер „Пегас“. Обвинявана, че е действала в полза на авторитарни режими, компанията увери, че софтуерът ѝ се използва само за получаване на информация за престъпни или терористични мрежи и че е възможно някои клиенти да са я „отклонили“ от целта ѝ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама