Димитър Стоянов: Засега няма пряка заплаха за въвличането на България във военен конфликт

19:37, 13 окт 22 / Политика 25 2033 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Винаги съм казвал, че Русия в момента представлява риск за националната сигурност, но засега пряка заплаха за въвличането на България и НАТО във военен конфликт няма. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в Брюксел след срещата на министрите на отбраната от Алианса.

Подписахме писмо за намерение за създаване на т.нар. щит на европейското небе - система за противовъздушна отбрана. Тя е в пълен синхрон с желанието на ЕС да провежда общи обществени поръчки. Такава е и тази и аз подписах писмото, надявам се следващото редовно правителство да продължи тази инициатива, каза Стоянов.

България и 14 страни от НАТО планират съвместна система за въздушна отбрана

Подобни системи има в САЩ и Израел, посочи министърът. Желанието на европейските партньори е системите да бъдат произвеждани в Европа. България също може да има участие в производството - със софтуер или механика, но това тепърва ще се уточнява.

На въпрос дали участието на България в тази отбранителна програма е свързано с националната сигурност и опитите за замесването на страната ни във взривяването на Кримския мост, Стоянов коментира, че двете нямат общо. „Не бих свързал по този начин нещата. България разполага със стари съветски системи за противовъздушна отбрана. Говорим за единна система под единно ръководство, която да може да реагира във всеки момент. Откъде може да дойде заплахата - може да дойде отвсякъде, каза той.

Темата за Кримския мост не е била коментирана от министрите, заяви Стоянов. По думите му това, че някой интерпретира нещо и намесва България, не е причина страната да бъде въвлечена в конфликт.

„Да, ние участваме в един спор в момента. Нашите служби, доколкото ми е известно, казват, че този камион не е бил в България, отсрещната страна казва „да. Хибридните атаки са изключително важно нещо и те гледат да постигнат своите цели. В случая целите, които си поставят, е да злепоставят България, не е нещо друго“, смята военният министър. 

Попитан дали след като България е единствената натовска държава, която се споменава, това означава целенасочена атака срещу страната ни, Стоянов подчерта, че едва ли хибридната атака би въвлякла страната ни в конфликт. Аз не бих прогнозирал такова нещо“, подчерта Стоянов, цитиран от БНТ. 

Всяка една атака от друга държава над България, веднага ще задейства член Пети от Вашинготнския договор - това означава, че НАТО ще бъде въвлечена във война. „Едва ли някоя страна би си го пожелала, включително Русия“, изтъкна още служебният министър.

Друга обсъждана тема са съвместните мисии на НАТО и ЕС, като България е препотвърдила участието си в КФОР и ЮФОР. „Потвърдихме нашето участие в мисиите в Косово и Ирак. Особено внимание осигурихме на мисията в Алтеа, тъй като имаме 100 военнослужещи там и тази мисия трябва да бъде продължена, но за това трябва резолюция на ООН, която очакваме през ноември, каза още Димитър Стоянов.

По-рано днес министрите на отбраната на 14 държави, сред които и България, подписаха декларация за европейска инициатива за въздушен щит. Германия, България, Великобритания, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, Белгия, Чехия, Финландия, Литва, Холандия, Румъния и Словения обявиха вчера проект за сътрудничество за създаване на по-добра Европейска система за противовъздушна отбрана. Той предвижда страните да участват в общото придобиване на системи от типа „Ароу 3“ и „Пейтриът“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама