Бившият шеф на БАБХ: Уволниха ме заради „Евролаб 2011“

15:45, 13 окт 22 25 2088 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бившият председател на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов заяви, че причината за бързото му уволнение от страна на служебното правителство е борбата му с „Евролаб 2011“ – фирмата, извършваща фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“. Това посочи той в своя позиция, разпространена от пресцентъра на „Продължаваме промяната“.

Проф. Даскалов посочва, че на пресконференцията си зам.-министърът на земеделието Крум Недялков е разпространил неверни твърдения за неговото уволнение на 5 октомври. Тогава Недялков обясни, че Даскалов е нарушил изборното законодателство, като се е върнал на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати и е предприел разпоредителни действия, свързани с уволнения и назначения на служители на БАБХ. Той го обвинява и, че е сключил анекс към договор с изтекъл срок на действие и в края, след всички тези разпоредителни действия, заминава на служебна командировка в Италия на разноски по научен проект на структурата на БАБХ.

Бившият шеф обясни, че е бил в отпуск като кандидат за депутат в периода от 31 август до 3 октомври и отпускът е бил подписан от самия министър. И когато на 4 октомври се върнал на работа, той проверил какво е свършил през това време заместникът му д-р Христо Вълчанов. „Установих, че повечето от нещата, които следваше да се свършат по отношение на казуса „Капитан Андреево“, не бяха помръднали от момента на излизането ми в отпуск“, посочи той.

Проф. Даскалов отрече твърденията за негови уволнения и назначения. „На 04.10.2022 г. бяха направени размествания на двама наши служители от едно звено в друго звено на БАБХ, новоназначени лица няма, уволнени също няма“, обясни той и даде конкретен отчет какво е свършил в този ден:

„Първо – заповед, с която упълномощавам проф. д-р Оля Караджова да ме замества от 05.10.2022 г. до окончателното обявяване на имената на новоизбраните народни представители в 48-то НС, когато аз по естествен път щях да отпадна и на мое място министърът на земеделието трябваше да предложи лице за назначаване на позицията Изпълнителен директор (ерго 07.10.2022 г.);

Второ – нотариална покана до фирма ЕВРОЛАБ 2011 за напускане на заетите сгради с изх.номер ИД-321 от 04.10.2022 г. Тя се базира на направена проверка на използването на предоставените под наем сгради на фирмата и дали е променено тяхното предназначение в процеса на наем, от комисия от БАБХ на 02.08.2022 г. Данните от тази проверка бяха потвърдени от последващи проверки на други държавни институции като Агенция Митници, МВР, ДАНС и други. На базата на тази покана се даваше възможност на областния управител на област Хасково да изведе ЕВРОЛАБ 2011 от заеманите сгради.

Трето – искова молба с изх. номер ИД-322 от 04.10.2022 г. до Софийски градски съд, гражданско отделение, за започване на дело за обявяване за нищожен на сключения на 31.12.2021 г.- договор за наем между БАБХ и фирма ЕВРОЛАБ 2011.

Четвърто – Анекс към договор №112 от 01.07.2022 г. с цел удължаване с 26 дни (времето, пропуснато по време на хакерската атака на ВетИС), като удължаването е предложено от г-н Тончо Вачев – директор на дирекция ИСИС към ЦУ на БАБХ. С анекса не се променят финансовите параметри на договора. Договорът е свързан с независима проверка на ВетИС системата на БАБХ, с цел нейното подобряване и функциониране до изграждането на новата ВетИС, която трябва да заработи през 2023 г.

Относно дискутираната командировка с цел финализирането на научен проект BIOPIGEE, част от научните проекти по проект OneHealth EJP, Хоризонт 2020, е логично аз като научен ръководител на проекта за НДНИВМИ да присъствам на тази последна конференция. Размахването на допълнителния трудов договор, прекратен от мен в края на миналата година, само потвърждава, че аз съм спазил изискването да нямам други трудови договори, след като съм избран за народен представител в 47-то НС. Този факт не променя статута ми на научен ръководител на проекта и това е видно от договора за създадения консорциум от научни структури от 21 страни-членки на ЕС с над 40 научни организации, една от които е НДНИВМИ, БАБХ. Допълнителният трудов договор е правното основание да се получава допълнителен финансов доход по проекта (какъвто аз не съм получавал след прекратяването му). Командировката не е доход, а дейност, свързана с проекта. И между другото – БАБХ към момента не е платила и стотинка за командироването ми, вкл. и на моите двама други колеги“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама