Русия призна: Има починали мобилизирани войници

15:24, 13 окт 22 25 2420 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Петима мобилизирани руснаци са починали след влизането си в армията, съобщиха руските власти, цитирани от „Франс прес”.

Изказването им идва, след като през последните дни се появиха и други такива съобщения. Властите в Русия обаче не уточняват причината за тези смъртни случаи, нито къде са се случили.

Властите в Челябинска област потвърдиха за смъртта на петима души от този район в Западен Сибир. „Ще предоставим цялата необходима помощ на семействата и близките на нашите загинали войници“, добави пресслужбата.

Семействата и близките на всеки загинал ще получат по един милион рубли или 16 000 евро.

„The Guardian“: Наистина ли Лукашенко би се включил във войната на Путин?

Предишният ден руският депутат Максим Иванов съобщи, че мобилизиран мъж от Челябинска област е починал от „свръхдоза“ по време на обучението си.

След обявената военна мобилизация в Русия на 21 септември руските медии и местните власти многократно съобщаваха за смъртта на мобилизирани войници, главно в Урал и Сибир.  На 3 октомври Максим Иванов заяви, че има три смъртни случая на мобилизирани във военна база в Свердловска област. Според него един от тях е починал от инфаркт, друг се е самоубил, а последният - от алкохолна цироза, след като е бил изпратен у дома, пише bTV.

От Кремъл съобщиха, че при мобилизацията са били допуснати „грешки“. Има случаи на мобилизация на хора, страдащи от заболявания или надхвърлили законовата възраст за служба в армията.

Миналата седмица министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че за две седмици са били мобилизирани повече от 200 000 души. Те ще бъдат изпратени да се бият в Украйна.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама