Откриха уникална мозайка в Сирия

19:35, 13 окт 22 / Свят 25 2142 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Голяма и много добре запазена мозайка, датираща от римската епоха, е открита в Сирия, предаде Асошиейтед прес. Находката бе показана пред журналисти в централния град Растан, близо до Хомс.

Мозайката е описана като най-значимо археологическо откритие от началото на конфликта в страната преди 11 години. Тя е с площ от 120 квадратни метра и е била в стара сграда, в която са правени разкопки от Главната дирекция за антики и музеи на Сирия. Имотът, датиращ от 4-ти век, е дарен на сирийската държава от ливански и сирийски бизнесмени, свързани с музея „Набу“ в Ливан. 

Мозайката е с малки цветни камъчета с квадратна форма с размери на страна по около 12 милиметра.

Д-р Хумам Саад, който е част от екипа, направил разкопките, казва, че върху мозайката има редки изображения на древни амазонски воини от римската митология. „Това... е откритие, което е рядкост в глобален мащаб“, заяви той пред Асошиейтед прес. Според Саад изображенията са „богати на детайли“ и включват сцени от Троянската война между гърците и троянците.

В древногръцката и римската митология полубогът герой Херкулес убива Хиполита, царицата на амазонките, в един от 12-те си подвига. Мозайката изобразява и Нептун, древноримски бог на морето, и 40 от неговите любовници.

Не можем да идентифицираме вида на сградата, дали е била обществена баня или нещо друго, защото все още не сме приключили разкопките“, обясни още Саад.

Сулаф Фауакхерджи, известна сирийска актриса и член на управата на „Набу“, каза, че се надява музеят да може да закупи други сгради в Растан. Според нея градът е пълен с исторически обекти и артефакти, които чакат да бъдат открити. „Има още здания и е ясно, че мозайката се простира много по-широко“, казва тя. „От историческа гледна точка Растан е значим град“.


Въпреки историческото значение на Растан в страната, Саад обяснява, че не са правени значителни разкопки в града преди въоръжения конфликт в Сирия. „За съжаление имаше въоръжени групировки, които се опитаха да продадат мозайката през 2017 г. и я публикуваха в социалните медийни платформи“, разкрива той.
           
Обектите на сирийското наследство бяха разграбени и унищожени през последното десетилетие на продължаващия военен конфликт. Групировката „Ислямска държава“ превзе Палмира, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, гордеещ се с 2000-годишни извисяващи се колонади от римската епоха и безценни артефакти.

Междувременно изпитващата финансови затруднения власт в Сирия бавно възстановява вековен пазар в град Алепо, след като бе отвоюван от въоръжените опозиционни сили през 2016 г. Растан бе основна крепост на опозицията и арена на сериозни сблъсъци, преди сирийското правителство да си върне града през 2018 г., припомня агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама